A mítosz elszabadul! – Cthulhu-mítosz novellapályázat

A The Black Aether mindig is a valódi forrásként tekintett a lovecrafti rémirodalomra, ez volt, és ez lesz a központi vezérszál, amit követni fogunk, amíg megadatik nekünk, hogy munkánkkal inspiráljuk, ösztönözzük a közösséget. H. P. Lovecraft munkássága, művészete, az amatőrizmus felé nyújtott önzetlen segítsége példaértékű számunka. Ám idei nyílt pályázatunkban egy kicsit eltávolodunk a forrástól, hiszen a Lovecraft munkásságából származtatott mítosz felé fordulunk.

A pályázatot inspiráló novella és az előzetes összefoglaló után, mai nappal elindul a The Black Aether 2019-es nyílt, Cthulhu-mítosz novellapályázata.

Pályázatunkban ezúttal olyan műveket várunk, amik bár nem hagyják el Lovecraft művészetét, a kozmikus rettenet irodalmát, tartalmukban mégis szabadabban kezelik a lovecrafti forrást, ahogyan azt a derlethi mítosz is tette. A novellákban nem feltétlenül kell azt a bizonyos ismeretlentől való rettegést keresniük a szerzőknek, a történet lehet cselekményközpontú, nagyobb figyelmet lehet fordítani a mítosz eszköztárára, szerepelhet központi elemként akár egy istenség vagy grimoár is, ami köré a novella épül. Lehetőség van arra, hogy a szerzők akár videojátékok, szerepjátékok, képregények, vagy a lovecrafti feldolgozásoknak titulált filmek hangulatából inspirálódjanak. A popkultúra érezhető hatása nem lesz kizáró ok.

Természetesen egyedi történeteket várunk, nem pedig ismert videojátékok, filmek vagy szerepjáték modulok feldolgozásait, de a novellák alapvetően elvárható sötét hangulata mellé társulhat még egy nagy adag izgalom és mozgalmas cselekményszál is. Azonban a realizmusra, az okokra és indokokra, a logikára továbbra is figyelni kell. Még ha a szereplő betekintést is nyer egy grimoár tartalmába, vagy éppen a Necronomiconba, és képes megfejteni egy ősi titkot, annak hatással kell lennie rá, például testi és lelki torzulások formájában. Ha a főszereplő megakadályoz egy istentelen szertartást, akkor azt ne egy számára egyébként elérhetetlen lángszóróval tegye, karján az oltárról megmentett gyermekkel. Nyilvánvalóan nem elvárás az akcióközpontú cselekményszál, ez csupán egy opció, de ha ezt választod, a szereplők cselekedetei mindig legyenek logikusak, megfontoltak és életszerűek.

Nyugodtan szakadj el Arkhamtól és Innsmouthtól, helyezd a történetedet olyan egzotikus helyszínre, ami kellő hangulattal rendelkezik a mítoszhoz. Használj fel történelmi eseményeket, titokzatos eseteket, városi legendákat, könyveket, kódexeket, épületeket, személyeket; keress, kutass, tájékozódj, merülj el ősi kötetekben. Vegyítsd a mítosz elemeit.

A Cthulhu-mítosz sajátossága, hogy nem csupán H. P. Lovecraft művei alakították, hiszen Lovecraft barátai, kortársai és különösképpen utódai is formálták a mítoszt. Tehát akár el is hagyhatod a lovecrafti elemeket és támaszkodhatsz például Ambrose Bierce (Hastur), Robert W. Chambers (A Sárga Király), Clark Ashton Smith (Tsathoggua, Eibon könyve), Robert E. Howard (Justin Geoffrey, A monolit népe, Névtelen kultuszok) által megalkotott forrásokra. A történetedet inspirálhatja Lord Dunsany művészete, vagy akár Lovecraft Álomföldje is, nem feltétlenül kell nyomozókat, kutatókat, titokzatos kormányközeli okkult ügynökségeket felsorakoztatnod. Ám ha így döntesz, akkor sem indulsz hendikeppel.

A pályázati anyag elkészítésére öt hónap áll rendelkezésedre, ennyi idő bőségesen elég ahhoz, hogy az alkotói folyamatot olvasással, információszerzéssel kezd. Kiemelten ajánljuk – legszívesebben kötelezővé tennénk -, hogy Somogyi Gábor, a Magyar H. P. Lovecraft Társaság oldalán online elérhető, eredetileg az Árnyak az időn túlról című antológiában megjelent Bevezetés a Cthulhu-mítoszba című tanulmányának eddig elérhető részeivel kezd a tájékozódást. Nagyon sok olyan kérdésre választ fogsz kapni, ami segít eligazodni abban, honnét ered a mítosz és miként alakult az évtizedek során. Az antológiasorozat második része áprilisban fog érkezni a Dunwich Market vegyesboltba, amiben folytatódik a tanulmány is.

Végül pedig van egy nagyon fontos dolog, amit minden pályázótól elvárunk.

Tiszteld H. P. Lovecraft és szerzőtársai munkásságát, a lovecrafti rémirodalmat, a weird fictiont.

Sokkal nagyobb mozgásteret adunk jelenlegi pályázatunkban, mint eddig szoktunk, és ezt az elbírálás során is szem előtt fogjuk tartani, de ez nem azt jelenti, hogy páros lábbal kell beletaposni az általunk, a hazai közösség által tisztelt, nagyra tartott szerzők írói örökségébe. A Cthulhu-mítosz megszületett, formálódott, kiterjedt az évtizedek során, ám soha nem szabad elfelejteni, hogy alapvetően Lovecraft munkásságára épült, még ha időközben el is távolodott a kozmicizmustól.

Kultuszok, szekták, okkult praktikák, kabbalista tanok, istenségek és entitások, grimoárok és letűnt korok ereklyéi, oltárok, áldozatok, monolitok, kultikus helyszínek és szereplők… A mítosz elszabadul!

Leadási határidő: 2019. augusztus 31. 23:59 óra

Jó munkát jó szórakozást kívánunk.

Tomasics József

Kiemelt kép: Kaelakov- One nation under cthulhu


Kérünk minden jelentkezőt, hogy figyelmesen olvassa el az alábbi pályázati feltételeket, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amik betartása nélkül, nem tudjuk elfogadni a pályaművet.

 • Első és legfontosabb tanácsunk, hogy olvasd el Somogyi Gábor, a Magyar H. P. Lovecraft Társaság oldalán online elérhető, eredetileg az Árnyak az időn túlról című antológiában megjelent Bevezetés a Cthulhu-mítoszba című tanulmányának eddig elérhető részeit. Az antológiasorozat második része áprilisban fog érkezni a Dunwich Market vegyesboltba, amiben folytatódik a tanulmány is.
 • A Chaosium Call of Cthulhu szerepjátékához tartozó istenségeket és entitásokat ne használd! Ennek szerzői jogi oka van. Tehát a Chaosiumhoz tartózó, ezen a linken megtekinthető családfáról ne válassz neveket, csak azokat, amikről tudod, hogy szabadon használhatók, vagy ha rendelkezel írásos engedéllyel. Ha segítségre van szükséged, nem tudod eldönteni, hogy használhatod-e a nevet, keress minket nyugodtan, segítünk!
 • Hommage? Jöhet, sok szeretettel várjuk!
 • Young Adult irodalomba tartozó, sorolható, szerű, szagú, szelű alkotásokat nem fogadunk.
 • Kíváncsian várjuk a humorral átszőtt történeteket, sőt, a paródiákat is. Azonban ezeknél a műveknél különösen szigorúak leszünk. Szeretünk nevetni, hangosan röhögni, de az olcsó, Lovefuck és a Nyaralótelep kaliberű „poénoktól” kíméljük meg egymást. Ne felejtsd: Tiszteld a zsánert!
 • Ha nem megy a párbeszédek írása, akkor ne erőltesd. Ha egy olyan elbeszéléssel nevezel, amiben egyáltalán nincs párbeszéd, nem fog hátrányból indulni. Sőt!
 • Csak olyan történet kerülhet a kiadványba, ami előtte még nem volt publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában. Facebook oldal, facebook csoport, blog, Wattpad, Medium… Minden ilyen felület kizárva, még akkor is, ha csak anyu és apu látta. Ezt le fogjuk ellenőrizni, spóroljunk meg a felesleges köröket. A lényeg, hogy alkoss és fejlődj!
 • Nem zárjuk ki a véresebb jeleneteket és szexualitást tartalmazó novellákat, de a túlságosan is extrém alkotásokat felül fogjuk bírálni. Ezeket meglehet oldani elegánsan is.
 • Beérkező anyagokat minimum 12.000 leütés terjedelemtől várunk. El tudunk térni ettől a határtól, de ezt csak indokolt esetben tesszük meg. Az ideális pályamű 40 – 50 000 leütés terjedelmű, ennél hosszabb pályamunkák ugyancsak speciális elbírálás alá esnek, de természetesen ez nem kizáró ok.
 • Olyan történetet küldj, ami teljes egész, lezárt, sorozat leadására jelen pályázatunkban nincs lehetőség.
 • Mindenképpen csatolj a novella mellé szinopszist, amikor elküldöd nekünk. A szinopszis nélkül beérkező pályázatokat nem fogadjuk el. Szinopszis írásához itt találsz segítséget.
 • Az anyagot Word vagy Open Office formátumban küldjed, mindenféle formázás, csilli-villi betűtípusok és színek nélkül. Kizárólag Times New Roman betűtípust használhatsz, 11 vagy 12 méretben. Ne legyen aláhúzott, vagy bold szövegrész, mert törlésre kerül a kiemelés, kizárólag dőltbetűt használhatsz. Tabulátor ne használj! Azokat az anyagokat, amik nem felelnek meg ezeknek a minimális feltételeknek, automatikusan töröljük.
 • A fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét, a szinopszisnál a „szinopszis” szóval kiegészítve. (Pl.: Minta Márton_A fekete éter.docx és Minta Márton_A fekete éter_szinopszis.docxv vagy .doc .odt értelemszerűen.)
 • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat nem fogadjuk el.
 • Azonnali kizárásra kerül a rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal bíró alkotás.
 • A beérkezett pályaműveket a The Black Aether szerkesztői (Sütő Fanni, Vidra Gyula, Tomasics József) fogják közösen zsűrizni.
 • Az, hogy az alkotásodat elküldöd a részünkre, nem jelenti azt, hogy automatikusan részt fog venni a pályázatban.
 • A kiadvány megjelenéséhez nem kell anyagilag, vagy egyéb támogatás módján hozzájárulni. Egyedül az online promotálást – facebook, honlap, twitter stb. – várjuk el közreműködésként az alkotóktól.
 • A The Black Aether fenntartja a jogot, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú pályamű, akkor nem jelenteti meg a különszámot.
 • Az alkotásokat kizárólag emailben fogadjuk el, küldj üzenetet az info@theblackaether.com címre, amiben pár mondatban bemutatkozol (Maximum három mondatban, mióta írsz, mit írsz, volt-e megjelenésed, személyes adatokat, cím, telefonszám stb. ne adj meg!) és a kész novellát, illetve a szinopszist csatold az emailhez.
 • A tárgymezőben szerepeljen a “PÁLYÁZAT: Cthulhu-mítosz” és a szerző neve.
 • Egyet kérünk: tegeződjünk!
 • A pályázat nyertes novellái, megjelennek a Black Aether őszi különszámában.
 • Minden közreműködő 1 darab tiszteletpéldányt fog kapni.
 • Ha segítségre, tanácsra van szükséged, keress minket nyugodtan, szeretünk okoskodni, mindenbe beleszólni.
 • Leadási határidő: 2019. augusztus 31. 23:59 óra
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether