ALK F.A.Q

Az Atramentum Librarium Kézirattár fejlesztése folyamatos. Valószínűleg soha nem fog elérni egy olyan állapotot, amikor már nem lesz mit fejleszteni rajta, amikor minden feature tökéletesen működik. Jelenleg is vannak hiányosságai, több is, ezek folyamatosan fognak bekerülni a rendszerbe. Nem tudod például a szerzőket kilistázni, vagy a szerzőhöz tartozó kéziratokat, de nincs még címkefelhő se, mert megmakacsolta magát. Ezeket a szövegeket leginkább tableten lehet jól olvasni, de a tabletes nézettel is vannak problémák, a mobilos verziónál ez még hangsúlyosabb, a mobilmenü torka pedig eléggé véres.

Az oldalon, az újraindulás előtt rengeteg cikk, esszé, értekezés, novella és könyvbemutató volt elérhető. Ezek az anyagok természetesen nem vesztek el, még mindig itt vannak, és a fejlesztés egyik pontja az, hogy a teljes archívumot is gatyába rázom. A menüben elérhető a Cikkek, esszék, interjúk szakasz, ebben most az H. P. Lovecraft írások, a Rejtett polc és az Averoigne-i krónikák rovatok, illetve az interjúk érhetők el. Ez nem a teljes archívum, 900+ cikk van az oldalon a háttérben… A türelem nagy erény.

Ahogy időm és energiám engedi, úgy fejlesztem az oldalt, de ehhez nyilván megfelelő idő és energia szükséges. Szívesen fogadom az észrevételeidet, az épkézláb kérdéseket, az új funkciókat, és megköszönöm azt is, ha hibát találsz az oldalon és azt jelzed nekem.

Mi az Atramentum Librarium Kézirattár?

Ingyenes online publikálási lehetőség, a The Black Aether közösségi projektje, melyben a szerzők lehetőséget kapnak, hogy a novellájuk megjelenjen a honlapon.

Ez a The Black Aether novellapályázata?

Nem! Az ALK nem a TBA éves novellapályázata, az ALK arra szolgál, hogy a novellapályázatok közötti időt kitöltse. Arról értesülni fogsz, ha novellapályázat indul.

Ebből nem is lesz print kiadvány?

Nem! Mivel ez nem novellapályázat, és annak sincs túl sok értelme, hogy olyan írásokból készüljön print kiadvány, amelyeket bárki bármikor elolvashat ingyen. Azt még el tudom képzelni, hogy év végén készül egy ugyancsak ingyenes e-book, egy amolyan válogatás a legjobb írásokból, de maximum ennyi.

Ha van egy novellám, beküldöm és holnap megjelenik a honlapon?

Majdnem, de nem. Csak bizonyos zsánerekbe tartozó szövegek jelenhetnek meg az oldalon. Korlátozva van az is, hogy hány darab írást – és hányszor – küldhetsz be egy hónapban, továbbá minden beérkező anyagot elolvasunk – vagy legalábbis belekezdünk –, és csak akkor kerülhet ki az oldalra, ha azt az előolvasók átengedik.

Előolvasók?

Igen! Ugye te sem gondoltad, hogy előszűrés nélkül kikerülhetnek az szövegek a honlapra. A TBA Discord közösségének tagjai – Ági, Csibu, Csillagvadász, HarangiGyula, Solipsist, szujonor, K. Zoli – vállalkoztak arra, hogy előszűrik a beérkezett szövegeket, és eldöntik, hogy felkerülhet-e az ALK-ba. Az előolvasók személye változhat, és idővel változni is fog.

Mindezt ingyen, a két szép szememért?

Igen! Az ALK, mint minden TBA közösségi projekt nonprofit. Nincs járulékos költsége, nincsenek bújtatott szerkesztési árak, ez egy ingyenes online publikálási lehetőség. Nem kell fizetned semmit azért, hogy a novellád megjelenjen a honlapon – egyszerűen csak legyen jó –, a pénzmozgás ki van zárva, ez nem egy marketplace.

Ezt nevezik közösségi munkának. Nem vagyunk egyedül, hiszen több, évek óta és hasonló elven működő irodalmi portál is létezik. Ott van például a kortárs irodalomra specializálódott Entropláza, Magyarország legnagyobb fanfiction tárhelye a Merengő Fanfiction, vagy a retro fantasztikus irodalommal foglalkozó RetroFiction, az LFG.hu-n pedig már 1998 óta jelennek meg novellák. Láthatod te is, hogy nem egy világmegváltó újdonság az Atramentum Librarium Kézirattár.

Én is szeretnék előolvasó lenni!

No problemo! Csatlakozz a TBA Discord szerveréhez, legyél a közösség aktív tagja, vegyél részt a Vivisectio és Camera Obscura online beszélgetéseken… Hitesd el velem, hogy tényleg érdekel a weird irodalom.

Ha ingyenes, akkor a Patreon miért van?

Azért, mert a honlap fenttartásának és a többi TBA projekteknek van költsége, a Patreon támogatók pedig ezeknek a költségeknek a kifizetésében segítenek. A TBA Patreon oldala nem kapcsolódik az ALK-hoz, ott nem novellákat olvashatnak a Patreonok, hanem rövidebb-hosszabb értekezéseket, esszéket H. P. Lovecraftról és a weird irodalomról. Ha szeretnéd támogatni a The Black Aether működését, akkor csatlakozz te is a Patreonokhoz, ezt ezúton is köszönöm, de ez nem befolyásolja azt, hogy az írásod bekerül-e a kézirattárba.

Oké, de akkor miben más az ALK?

Elsősorban a tematikában: lovecrafti kozmikus horror, Cthulhu mítosz történetek, természetfeletti rettenet, klasszikus & new weird, folk horror, klasszikus és gótikus rémtörténet. Kizárólag ezekbe a zsánerekbe, témákba, stílusokba, tematikákba tartozó írások kerülhetnek ki az oldalra. Mint azt tudod jól, sci-fi, fantasy, young adult, urban fantasy, mágikus realizmus, romantika, gore, splatterpunk… meg az a többtucat egyéb zsáner nem az én csésze kávém.

Miért válasszam az ALK-t? Szerzőként kapok valami pluszt? Értékelést, részletes visszajelzést, szerkesztést, írástechnikai jóságokat?

Döntsd el te, hogy miért ezt választod a többi lehetőség közül, de az ALK valójában nem az amatőr írókat támogató projekt. Ez most inkább szól az olvasókról, a hazai weird közösségről, mint az amatőr szerzőkről. Nem lesz szerkesztés, se korrektúra, se részletes visszajelzés a kéziratokra. Ha megfelelő, akkor bekerülhet az ALK-ba, ha nem, akkor nem. Ez egy ingyenes online publikálási lehetőség, ennyi és nem több.

Én szívesen kifizetem a szerkesztést és a korrektúrát!

Az Atramentum Librarium Kézirattár egy ingyenes online publikálási lehetőség, ennyi és nem több. Ennél többet ne gondolj mögé. Nincs kapacitás szerkesztésre, vagy korretúrázásra, és ez nem pénz kérdése. A The Black Aether indulása óta minden projekt ingyenes volt, és az is marad, soha nem fogadtam el pénzt szerkesztésért, és nem is fogok – ha szeretnél hozzájárulni az oldal fenntartásához, azt a Patreonon keresztül tudod megtenni, köszönöm előre is, de hangsúlyozom, hogy ez semmilyen módon nem befolyásolja azt, hogy a kéziratod kikerülhet-e az oldalra. Ha te szeretnél fizetni valakinek a szerkesztését, akkor meg kell keresned ezt az embert, de nem én leszek az. Az Atramentum Librarium Kézirattár egy ingyenes online publikálási lehetőség, ennyi és nem több.

Hogyan küldjem be az kéziratomat?

A kéziratodat emailben tudod beküldeni. Egyszerre egy kéziratot küldj be, ha egy levélben több is szerepel, csak egyet veszek figyelembe, az elsőt. Egy szerző tíz naponta küldhet be új kéziratot, alkalmanként egyet. Ne spammelj, ne küldj be egymás után egy rakat kéziratot, mert spamlistára kerülsz és elesel a lehetőségtől.

  • A levél tárgymezőjében ez szerepeljen: Szerzői neved – A kézirat címe
  • Kéziratot kizárólag Word vagy Open Office formátumban küldj. Ne legyen PDF, se bármilyen ebook olvasóhoz optimalizálj fájl, ne linkeld Google Drive-ból; csatold a doksit a levélhez.
  • A fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a kézirat címét, például: Minta Márton_A fekete éter.docx (vagy .doc .odt értelemszerűen.)
  • Szinopszis nem szükséges!

Beküldés előtt mindenképpen olvasd el ezt az oldalt, itt megtalálod a szükséges információkat.

Hány darab kéziratot küldhetek be?

Egyszerre egyet, és tíz naponta küldhetsz be új kéziratot. Az nincs korlátozva, hogy egy szerzőtől mennyi írás jelenhet meg az oldalon, tehát ha te száz nap alatt beküldesz tíz kéziratot, és mind a tíz pöpec, akkor mind a tíz kikerülhet az oldalra.

Milyen kéziratot küldhetek be?

A legfontosabb, hogy kész kéziratot küldjél! Olyat, amit átgondoltál, megírtál, majd átolvastad, majd átírtad, majd hagytad kicsit ülepedni, majd megint átolvastad, majd megint átírtad, a végén pedig eljutottál oda, hogy igen, ez így kész. A kéziratoknál nem lesz szerkesztés, és nem lesz korrektúra sem! Ezért különösen ügyelj arra, hogy többször ellenőrizd a cselekményt és a szöveget, figyelj a helyesírásra is, mert ha rendezetlen a szöveg, nem kap lehetőséget. Kizárólag a lovecrafti kozmikus horror, Cthulhu mítosz történetek, természetfeletti rettenet, klasszikus & new weird, folk horror, klasszikus és gótikus rémtörténet tematikájú írások kerülhetnek ki az oldalra.

Mi alapján dől el, hogy a kéziratom megjelenik-e az oldalon?

Elolvassuk a kéziratodat, majd feltesszük magunknak a kérdést, hogy ajánlanánk-e az írásodat a hazai lovecraftiánus & weird olvasóközösségnek, és ezt meg is szavazzuk. Ha a döntés igen, akkor bekerülhet a történeted a kézirattárba, ha nem, akkor nem. Ilyen egyszerű, és javaslom, hogy te is ilyen egyszerűen fogd fel az ALK működését. Ne felejtsd el, ez egy ingyenes online publikálási lehetőség, ennyi és nem több.

Igen vagy nem? Ennyi? Más lehetőség nincs?

Nincs! Na jó, bizonyos esetekben, ha nagyon nem tudunk dönteni, vagy nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy a döntés igen legyen, ebben a nagyon ritka esetben kérhetjük, hogy dolgozz még egy kicsit a szövegen.

Milyen visszajelzést fogok kapni a beküldött kéziratomra?

Őszintét, de rövidet. Ha nemleges a döntés, akkor a válasz ez lesz: „Köszönöm, hogy elküldted a kéziratodat, de sajnos nem tud bekerülni az Atramentum Librarium Kézirattárba. Ne add fel, küldhetsz új kéziratot, de kérlek, azt már egy új emailben küldd el.” Ha a kézirat pöpec, akkor váltunk még egy-két levelet – ebből adódik, hogy olyan emailről küldd be a kéziratot, amit használsz is –, majd körülbelül 10-14 nap múlva a kézirat kikerül az oldalra. Részletes visszajelzésre nincs lehetőség, ezért ezt ne is kérd!

Nemleges választ kaptam, de én lelkiismeretes vagyok, van lehetőség újrázásra?

Ha egy szöveg nemleges választ kapott, azt a szöveget – miután átnézted, megtaláltad benne a hibát és átdolgoztad – még egy alkalommal küldheted be, többször nem. Természetesen, ezen felül, betartva a tíz napot, küldhetsz új szöveget.

A kéziratom már megjelent másik oldalon és/vagy print kiadványban, beküldhetem?

Nem! Kivéve, ha ez a te saját online portfóliód, írói oldalad, vagy a korai magyarországi mítoszos években jelent meg, valamikor a ’90-es évek környékén. Egyéb esetben nincs túl sok értelme olyan szöveget beküldened, ami már elérhető más online magazinoknál, vagy erre specializálódott oldalakon – sokkal jobban jársz, ha új szövegeket írsz.

A kéziratom megjelent a kézirattárban, beküldhetem novellapályázatokra, elküldhetem más online magazinoknak?

Ez a te döntésed! Annyit mindenképpen vegyél figyelembe, hogy novellapályázatok esetében rendszerint kitétel, hogy a szöveg máshol ne legyen elérhető. Ha a kéziratod kikerült az oldalra, de nem szeretnéd, hogy továbbra is ott legyen, akkor azt jelezd emailben (info@theblackaether.com), és leveszem. Amelyik kézirat lekerül az oldalról, az már nem kerülhet vissza.

Kizárólagossággal, szerzői joggal, felhasználási joggal és hasonlókkal mi a helyzet?

Az Atramentum Librarium Kézirattár egy ingyenes online publikálási lehetőség, ennyi és nem több. Kizárólagosságról nincs, és nem is lehet szó, ha megjelent az írásod a honlapon, addig marad ott, amíg te nem jelzed, hogy kerüljön onnét le. A szerzői jogodról nem mondasz le, nem is lehet, mivel a szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta, vagyis a szerzőt.

Bővebben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala oldalon tudsz tájékozódni a szerzői jogról.

Azzal, hogy a kéziratodat elküldöd, felhasználási lehetőséget biztosítasz ahhoz, hogy a kéziratod változtatás nélkül, a szerzői neved feltüntetésével megjelenjen a The Black Aether honlapon.

Amatőr szerző vagyok...

Sebaj! Ez a The Black Aether egyetlen projektjénél sem jelentett hátrányt, tehát most sem. Hajrá!