The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

Azathoth és a rettenet családfája

Azt már feltérképeztük S. T. Joshi és David E. Schultz segítségével miért téves állítás az, hogy a Cthulhu-mítoszt H. P. Lovecraft alkotta meg. Ahogy az írásból kiderül, August Derleth keze van a dologban – személyes véleményem szerint anyagi okok miatt -, de ugyan úgy bőségesen hozzájárult ahhoz is, hogy a mélyűr végtelenjében szunnyadó entitások családfája igen csak kibővült. Természetesen itt nem szabad elsiklani a Chaosium féle Call of Cthulhu szerepjáték felett sem, hisz ők is dolgoztak azon, hogy az istenségek listája kibővüljön, hisz ezt a szerepjáték meg is kívánta.

Nem feltétlenül rossz, ha egy panteon ilyen mértékben kibővül, sőt, ez még előnyére is válhat, azonban minden esetben tisztában kell lenni azzal, mi is volt a forrás, ki mit hozott létre, mit talált ki. Számos, félinformációból és téves forrásokból táplálkozó honlap, magazin vagy podcast esik abba a hibába, hogy ezt a kiterjedt családfát HPL-nek tulajdonítja, vagy éppenséggel nevéhez köti Hasturt és Tsathoggua-t.

Nekünk, Lovecraft rajongóknak azonban szerencsénk van, ugyan is fennmaradt az utókornak H. P. Lovecraft 1933. április 27-én barátjának, James Ferdinand Mortonnak írt levele, amiben felvázolta Azathoth családfáját.

A családfa közkézen forog, a rajongók előtt már ismert rég óta, azonban vannak rajta olyan információk, amikről ugyan csak keveset tudunk, nem egy esetben semmit. Ezért a The Black Aetheren a kozmikus horrort felderítő sorozatunkban, sorra vesszük a rettenet családfájának egyes szereplőit és felkutatjuk a róluk elérhető információkat. Elsőre ez a feladat nem tűnhet nehéznek, hisz elég elolvasni HPL minden egyes fikcióját és választ is kapunk minden kérdésre.

Ha ez ilyen egyszerű feladat lenne, el is veszítené azon nyomban a HPL-t és munkásságát körülölelő misztikum érzetét.

A családfa tartalmaz nem egy olyan tételt, amiről információt szerezni nagyon nehéz, vagy esetleg lehetetlen, csupán következtetések révén kaphatunk választöredékeket. Még HPL levelezésből sem derül ki minden információ, bár az egyik legfontosabb forrás, ha nem a legfontosabb. Nagyon sok kérdés merül fel a családfával kapcsolatban, melyek egy részére könnyű választ találni – miként is rótta le tiszteletét ezúton is Clark Ashton Smith és Arthur Machen előtt -, másokra azonban nincs és soha nem is volt magyarázat, illetve ott vannak még azok a szereplők is akikről – vagy amikről – a forráskutatás, csodás „titkokat” fog feltárni. Ki volt L. Viburnius Marco? Leszármazottja mit tett Isca Siluriumnál? Kik a „kicsin nép” tagjai? Mi a helyzet a Mi-Gokkal? Na és persze ott vannak azok a szereplők is, akik csupán a tréfa kedvéért kerültek fel a családfára vagy éppen nem is kerültek fel.

Izgalmas, nehéz és hosszú munka vár ránk, ha hiteles és részletes tudástárat szeretnénk létre hozni. Márpedig ez a cél.

Elsőként készítettünk Lovecraft leveléből egy HTML kód alapú infógrafikát, amire felvezettük az entitásokat és néhány idézettel láttuk el, aminek egyelőre csupán esztétikai oka van. Később mindig frissülni fog a grafika és linkeket társítunk az egyes nevekhez. A HTML kód beilleszthető lesz bármilyen honlapba és a linkekre kattintva elérhető lesz az adott istenséghez tartozó információ.

Hamarosan érkezik első anyagunk, ami magáról Azathoth-ról a démonszultánról, a nukleáris káoszról fog szólni.

Nagyításhoz kattints ide!


 

Borítógrafika: Simon Heath, Cryo chamber, Azathoth

Tomasics József

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."

Független & nonprofit, de ehhez szükség van a támogatásodra!

Támogasd te is a The Black Aethert!

A The Black Aether az egyetlen, weird és klasszikus rémirodalommal, folk-horrorral foglalkozó online magazin Magyarországon 2015 óta. A projekt elindulásával talált magára a hazai lovecraftiánus közösség, és azóta is fontos szerepet tölt be a közösség életében. Csatlakozz te is  támogatóink  közé, hogy továbbra is zavartalanul folytatódhasson a munka, hogy a The Black Aether fennmaradhasson és tovább fejlődhessen.