Ki kicsoda a hazai lovecrafti színtéren

Feltöltve: 2021/01/02
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

A jelenlegi aktív lovecraftiánus színtér 2015-ben indult, egy ártatlannak tűnő Facebook csoporttal, ez volt a H. P. Lovecraft – Kerekasztal, amely ma már H. P. Lovecraft – Hungary néven fut. Az elmúlt több mint öt évben a közösség jelentősen kibővült, és egy új év kezdete pompás alkalom arra, hogy röviden összefoglalva (ismét) bemutassuk a színtér projektjeit.

The Black Aether (TBA)

2015-ben indult lovecraftiánus online magazin friss hírekkel, cikkekkel, recenziókkal, bemutatókkal, és ennyi év után talán mondhatom, hogy valamennyire betölti a központi oldal szerepét is, hiszen az újdonságokról általában innét lehet elsőként informálódni. A TBA minden évben indít nyílt novellapályázatot, amelynek nyertes pályaműveiből a következő évben jelenik meg kiadvány. A hírportál jellegén túl, teret és támogatást biztosít a magyarországi weird irodalmi színtér amatőr alkotóinak, elsődleges feladata a tehetséggondozás.

Honlap: theblackaether.com
Facebook: @theblackaether
Discord: meghívó
Email: info@theblackaether.com

TBA Könyvek (TBAK)

2019-ben indult az egyetlen magyarországi, weird irodalomra specializálódott amatőr könyvkiadói projekt. A klasszikus és lovecrafti rémirodalom, a lovecrafti kozmikus rettenet, a weird és new weird a specialitása a nemzetközi, és a magyarországi színtérről egyaránt. Feladata, hogy a magyarországi lovecraftiánus & weird kiadványok megjelenésének és terjesztésének feltételei biztosítva legyenek. A TBA Könyvek a kiadója az Azilum magazinnak és különszámainak, illetve a The Black Aether kiadványainak, kéziratokat a TBA-n keresztül fogad.

Honlap: www.tbakonyvek.hu
Facebook: @tbakonyvek
Twitter: @tbakonyvek
Moly: @tba_konyvek
Email: hello@tbakonyvek.hu

Magyar H. P. Lovecraft Portál (MHPLP)

2012-ben indult lovecraftiánus portál, amely évekig az egyetlen aktív online felület volt, cikkekkel és beszámolókkal, azonban egy idő után ez a funkciója inaktívvá vált. Jelenleg a legnagyobb magyarországi weird irodalmi archívum, rengeteg magyar és angol nyelvű novellával. Gyakorlatilag a weird irodalomra specializálódott Moly.hu, de talán az online könyvtár pontosabb meghatározás lenne. Itt tényleg minden weird kiadványról találsz információt, szerzői bibliográfiát; töménytelen mennyiségű olvasnivaló vár rád.

Honlap: www.hplovecraft.hu
Facebook: @hplovecraft.hu
Email: info@hplovecraft.hu

Magyar H. P. Lovecraft Társaság (MHPLT)

2017-ben alakult és bejegyzett kulturális egyesület, amely azzal a céllal jött létre, hogy képviselje a magyarországi lovecraftiánus közösséget a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt. Az egyesület szervezésében indult el 2019 őszén az Országos H. P. Lovecraft Találkozó, amely egy évente megrendezésre kerülő egész napos rendezvény; 2020-ban a koronavírus járvány miatt elmaradt a találkozó. Az egyesület elindította a Lovecraft F.A.Q.-t, amelyben számos, Lovecrafttal kapcsolatos tévhit tisztázásra kerül. Az MHPLT jogosult az SZJA 1%-os felajánlására.

Honlap: www.lovecraft.hu
Facebook: @mhplt
Email: info@lovecraft.hu

Dunwich Market (DM)

Lovecraftiánus online vegyesbolt (webáruház), amely a TBA Könyvek kiadásában megjelenő kiadványok elsődleges terjesztői felülete. A webáruház kínálatában találhatók ruházati termékek, Cthulhu-szobrok, ebookok is. A Dunwich Market nem lát el kiadói feladatokat, kizárólag terjesztői szerepköre van.

Honlap: www.dunwichmarket.com
Facebook: @dunwichmarket
Email: info@dunwichmarket.com

Azilum magazin és különszámai (AZ és AZK)

A Magyar H. P. Lovecraft Portál vadhajtásaként 2016-ban induló, nyomtatott lovecraftiánus magazin, de természetesen nem csak Lovecraftról szól, hanem a lovecraftiánus stílusról és szubkultúráról. A magazint önkéntesek készítik társadalmi munkában; évente három lapszám jelenik meg, lapszámonként 160 oldallal; 2019 őszétől a TBA Könyvek a magazin és különszámai kiadója. Az Azilum folyamatosan várja a fordítók jelentkezését az info@hplovecraft.hu emailen. A magazin minden évben jelentkezik egy, vagy két különszámmal, mint az Árnyak az időn túlról antológia-sorozat, vagy az Arthur Machen kötet.

Honlap: www.azilum.net
Email: info@hplovecraft.hu

Black Aether ponyvamagazin (BA)

A The Black Aether 2016-ban indult, nyomtatásban megjelenő ponyvamagazinja, amely megjelenést biztosít az magyarországi amatőr weird alkotói közösség tagjai számára. Novellák, versek és kisregények kizárólag magyarországi szerzőktől. 2019-ben különszámként jelent meg az Aether Atrox antológia, de 2021-ben a ponyvamagazin két lapszámmal fog visszatérni, 2019 őszétől a TBA Könyvek a ponyvamagazin és különszámai kiadója.

Honlap: theblackaether.com
Email: info@theblackather.com

H. P. Lovecraft – Hungary (HPLH)

A Facebook csoport, amellyel minden elindult 2015-ben, és amely az MHPLT alakulása után az egyesület hivatalos Facebook csoportja lett.

Cthulhu mítosz + szerepjáték / lovecraftiánus TRPG csoport (a rövidítést inkább hagyjuk)

A Cthulhu-mítosz magyarországi szerepjátékosait tömörítő Facebook csoport; Call of Cthulhu, Trail of Cthulhu, Delta Green, Achtung Cthulhu… Minden, ami mítosz és szerepjáték.

Facebook

Arkham Horror LCG / CoC LCG Magyarország

A Cthulhu-mítosz magyarországi kártyajátékosait tömörítő Facebook csoport. Játékszervezés, információk és sok szabályfordítás.

Facebook

Cthulhu hívása társasjáték csoport

A csoport lényege, hogy összegyűjtse és rendszerezze a Cthulhu-mítoszon alapuló társasjátékokat, beleértve a saját keszítésűeket és a Kickstarter kampányokat is.

Facebook

***

Ha valaki, vagy valami kimaradt, akkor azt jelezd nekünk, de még jobb, ha neki jelzed, és ő majd eldönti, akar-e szerepelni ezen a listán.

Ne hagyd ki ezeket se!

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...