Rólunk

“Az, hogy képes voltam biztatni néha-néha egy öreg embert, egy bizonytalan idős hölgyet, egy kedvetlen ifjút, vagy egy, az oktatás körülményeitől megfosztott személyt; ellát azzal az érzéssel, hogy nem vagyok teljességgel haszontalan, mely majdhogynem helyettesíti azt az igazi sikert, melyet soha nem fogok megismerni. Mit számít, hogy senki nem hall majd munkámról, vagy ha azok a munkák csak a gondoktól sújtottakat és a középszerűeket érik el? A kevésbé szerencsés helyzetűek boldogságának növelése bizonyosan helyénvaló; és az az ember, aki kedves, segítőkész és türelmes szenvedő sorstársaival, épp oly igazul tesz hozzá a világ alapvető békéjéhez, mint az, aki szélesebb körű lehetőségeivel birodalmak születéséhez járul hozzá, vagy előmozdítja az emberiség tudását és civilizációját. Így hát a filozófiai osztály képviselőjének, legyen mégoly hátrányos helyzetben szegénység vagy betegség okán, nem kell fölöslegesnek éreznie magát addig, míg hatalmában áll javítania mások kedélyét. [. . .] Mérhetetlen elégedettség nyerhető egy másik ember szerencsétlenségeinek enyhítéséből.” – H. P. Lovecraft

2015 októberében indult el a The Black Aether lovecraftiánus hírportál azzal a céllal, hogy összetartsa és alkotásra ösztönözze a magyarországi lovecrafti közösséget. Szeretjük az indulás időpontját október 31-re, november estéjére datálni, bár valójában az indulás már pár nappal korábban megtörtént. A Black Aether ponyvamagazin, több száz tanulmány, véleménycikk, beszámoló, bemutató, olvasónapló-sorozat, hazai és nemzetközi interjú – melyek közül nem egy a nemzetközi szintéren is elismerést váltott ki; Thomas Ligotti, David E. Schultz, S. T. Joshi, John Langan, Victor LaValle és még sokan mások -, és egy csodálatos író-olvasó találkozó után, úgy döntöttünk, hogy a közösségépítő szerepünket átadjuk a Magyar H. P. Lovecraft Társaságnak. Oldalunk hírportál jellege megszűnt, a hazai közösség zászlóshajója ma már az egyesület honlapja és Facebook oldala.

2019-től kizárólag a magyarországi amatőr szerzők támogatása, a tehetséggondozás számunkra a legfontosabb feladat. Célunk a kozmikus rettenet irodalmának megismertetése és megalapozása Magyarországon, egy stabil és aktív alkotói közösség létrehozása.

Ugyancsak 2019-ben, létrejött a TBA Könyvek a The Black Aether és egyéb magyarországi lovecraftiánus periódikumok, antológiák kiadója. A TBA Könyvek kizárólag azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi amatőr kiadványok megjelenéséhez és terjesztéséhez. A kiadói felületünk nem a piacra dolgozik, nem célunk egy újabb szeletet kihasítani a hazai fantasztikum tortájából. Amatőr kiadóként tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel és korlátainkkal, és a lovecrafti underground közösség méretével, ezért – jelenleg még – a kiadványainkból nem készül 500-1000 darab, hiszen biztosan tudjuk, hogy ekkora kereslet nincs Magyarországon a rémirodalomra. Mi a saját terjesztői felületünket, a Dunwich Market lovecraftiánus online vegyesboltot használjuk, kiadványaink kizárólag ott szerezhetők be.

A The Black Aether és a TBA Könyvek nem titkoltan amatőr projekt, együtt tanulunk, együtt fejlődünk, együtt növekszünk a hazai közösséggel. Elkötelezetten támogatjuk a közösséget, nyitottak vagyunk minden, akár az irodalomhoz nem kapcsolódó projektre is.

Ha van egy saját ötleted, de megakadtál a kivitelezésben, vagy külsős segítségre van szükséged, keress minket bizalommal, amiben tudunk segítünk, a hazai és nemzetközi kapcsolataink által sok ajtó kinyílik előttünk, melyen bekopogunk.

Tomasics József

Scroll to top
The Black Aether