The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

Maleficarvum

Boszorkánykultuszok
a cthulhu mítoszban

Novellapályázat

Figyelem! A pályázatból tervezett Black Aether lapszám nem fog megjelenni, a döntésről ezen a linken olvashatsz részletesen. Ezen információkat figyelembevéve add le pályamunkádat a továbbiakban.

„Szörnyű lesz átkelni az összemosódó szakadékokon, hol a Walpurgis-ritmus vibrál, és neki meg kell hallania végre a mindenség eddig rejtekező lüktetését, melytől oly halálosan fél. Máris érezte a túlságosan ismerős ütemű, lassú, félelmetes reszketést. Boszorkányszombat idején mindig fölerősödik és áthatol a világokon, kimondhatatlan szertartásokra szólítva a beavatottakat. A szombati kántusok fele része ezt a homályosan megsejtett időmértéket követi, melynek kozmikus teljességét nem fogadhatja be földi fül.”

H. P. Lovecraft 1924-ben olvasta Margaret Murray Boszorkánykultusz Nyugat-Európában (The Witch-Cult in Western Europe: a Study in Anthropology; Oxford: University Press, 1921) című tanulmánykötetét, mely nagy hatással volt rá, és igencsak sokat merített belőle munkássága során – később Clark Ashton Smith figyelmébe is ajánlotta a könyvet ihlető forrásként. Murray tézise szerint a boszorkányok, akiket Európában és Amerikában kivégeztek, egy olyan, a kereszténységet megelőző pogány vallás hívei voltak, amely egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, főistene pedig egy szarvas-istenség. Murray könyve sikert aratott, egyes egyetemi körök a nyugati boszorkányság szakértőjeként ünnepelték, mégis, elméleteit széles körben hiteltelenítették, bírálták állításait és kutatásának módszertanát.

Lovecraft műveinek visszatérő elemei a boszorkánykultuszok és a salemi boszorkányperek, könnyen felismerhető, hogy Murray tanulmányának bizonyos állításai szerves részeit képezik egyes műveinek. Elég csak megemlíteni a Fekete Embert, az Erdők Fekete Kecskéjét és ezer ivadékát – akik, vagy amik, az Ördög és a Szarvas Isten analógiái –, és természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül Joseph Curwent és Keziah Masont sem. Kiragadott példák az életműből, amely bővelkedik boszorkányos praktikákban.

A Maleficarvum novellapályázatunkban olyan műveket várunk, amelyekben a szerzők ötvözik a boszorkánykultuszokat a Cthulhu-mítosszal.

Kiemelten hangsúlyozzuk, hogy ne csupán a boszorkányokhoz köthető alapvető toposzokban gondolkozz. Tájékozódj, járj utána a témának, hiszen rengeteg olyan forrást találni könyvtárakban és az interneten, amelyek árnyaltabb képet adnak a boszorkánykultuszokról. A következő hónapokban mi is rendszeresen fogunk segédanyagokat közzétenni a honlapon a témakörben, egyaránt tárgyalni fogjuk a magyarországi, európai és észak-amerikai kultuszokat a XIX. századdal bezárólag. Minden pályázatunkban van egy kikötés, amelyet be kell tartaniuk a szerzőknek, jelen esetben kizártuk a wicca, neowicca, Gardneriánus, Alexandriánus és egyéb neopogány vallási mozgalmakat.

A pályázatot nem titkoltan H. P. Lovecraft munkássága és Robert Eggers 2015-ös The VVitch című filmje ihlette. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy olyan műveket várunk, amelyek Eggers mesterművének átdolgozásai, azonban szívből tudjuk javasolni, hogy nézd meg a filmet, ha eddig még nem láttad – azt pedig ma már mondanom sem kell, hogy Lovecraft művészetének ismerete alapkövetelmény.

Ne felejtsd el, hogy ez egy weird & folk horror pályázat. Használd ki a mítosz eszköztárát, tájékozódj a boszorkánykultuszokról és lépd át a komfortzónád határait!

Kérdezz bátran, akár az ötletelés fázisában, bármiben, amiben tudunk, segítünk. A legfontosabb, amit mindig szem előtt kell tartanod, és ha így teszel, nem lőhetsz mellé:

tiszteld H. P. Lovecraft munkásságát és a weird irodalmat.

Mindenkinek jó munkát és legfőképp jó szórakozást kívánok.

Tomasics József

 

Leadási határidő: 2022. augusztus 31. 23:59 óra

Figyelem! A pályázatból tervezett Black Aether lapszám nem fog megjelenni, a döntésről ezen a linken olvashatsz részletesen. Ezen információkat figyelembevéve add le pályamunkádat a továbbiakban.

Kérünk mindenkit, hogy figyelmesen olvassátok el az alábbi feltételeket, kéréseket és ötleteket, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amelyek betartása nélkül nem tudjuk elfogadni a pályaművet. Ha nem először pályázol nálunk, akkor mindent tudsz, és mindent be is tartasz, de ha ez az első alkalom, akkor az alábbi feltételek soknak tűnhetnek. Mindenképpen ajánlom figyelmedbe a Pályázati kisokost, amelyben részletesen megválaszolom az alábbi tételeket (ez egy régebbi írás az előző, Paganus pályázathoz, de minden tétele ugyan úgy vonatkozik a jelen pályázatra is).

A pályázatra ezúttal is elegendő idő, öt hónap áll rendelkezésre, amely megfelelő időt biztosít nem csak az alkotásra, de a felkészülésre is. Kiemelten javasoljuk, hogy az első időszakot töltsd olvasással, kutatással, frissítsd fel emlékezetedet, tájékozódj a boszorkánykultuszokról. Ne kapkodj, hagyj időt magadnak, hogy a történeted kiforrja magát. Készíts vázlatot, szinopszist, jegyzetelj, ne félj elvenni belőle, vagy hozzáadni. Ha HPL-nek működött az, hogy több lépésben készültek el művei, akkor minden bizonnyal másnál is működhet, olyan nagyot nem tévedhetett.

Csatlakozz Discord szerverünkhöz! Ez nem pályázati feltétel, vagy elvárás, de itt sokkal hamarabb és könnyebben elérsz minket, ha kérdésed van a pályázattal kapcsolatban.

Technikai feltételek

 • A pályázati anyagokat Nagy Viktória, Sütő Fanni és Tomasics József fogja elbírálni.
 • Kéziratot kizárólag emailben fogadunk. Használd az info@theblackaether.com email címet. Postai úton érkezett kéziratokat nem fogadunk, és nem is reagálunk ezekre, a kéziratokat nem őrizzük meg, nem küldjük vissza, válaszboríték mellékelése esetén sem!
 • A levél tárgymezőjében ez szerepeljen: Pályázat – Maleficarvm – (szerzői neved)
 • A levél mellé csatolj, vagy a levélbe írj bele egy pár mondatos bemutatkozást is. Itt nem a magánéletedre vagyunk kíváncsiak, hanem az esetleges megjelenéseidre, publikációidra, a weird irodalommal való kapcsolatodra. Ha még nincs, a kapcsolat még csak most kezdődött, természetesen nem baj, de ezt jelezd a levélben.
 • Személyes adatokat, telefonszámot, lakcímet ne adj meg!
 • Mindenképpen csatolj a kézirat mellé szinopszist (ez azt jelenti, hogy egy külön file legyen, ne a levélbe bemásolva, borzasztó, hogy ezt le kell írnunk). A szinopszis nélkül beérkező kéziratokat nem fogadjuk el. Nem akarjuk túlbonyolítani, hogy miért, mi így kérjük, ezt fogadd el. Szinopszis írásához itt találsz segítséget.
 • Kéziratot kizárólag Word vagy Open Office formátumban fogadunk. Ne legyen PDF, se bármilyen ebook olvasóhoz optimalizálj fájl, ne linkeld Google Drive-ból; csatold a doksit a levélhez.
 • A fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét, a szinopszisnál a „szinopszis” szóval kiegészítve. (Pl.: Minta Márton_A fekete éter.docx és Minta Márton_A fekete éter_szinopszis.docxv vagy .doc .odt értelemszerűen.)
 • Egy szerző kettő darab novellával nevezhet a pályázatra, azonban, a tervezett kiadványban egy szerzőtől egy novella szerepelhet.
 • Csak olyan műveket fogadunk, melyek előtte még nem voltak publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában. Facebook oldal, csoport, blog, Wattpad, Medium… Minden ilyen felület kizárva, még akkor is, ha csak anyu és apu látta. Ezt le fogjuk ellenőrizni, spóroljunk meg a felesleges köröket. A lényeg, hogy alkoss és fejlődj!
 • Nem zárjuk ki a véresebb jeleneteket és szexualitást tartalmazó novellákat, de a túlságosan is extrém alkotásokat felül fogjuk bírálni. Ezeket meglehet oldani elegánsan is.
 • Kíváncsian várjuk a humorral átszőtt történeteket, sőt, a paródiákat is. Azonban ezeknél a műveknél különösen szigorúak vagyunk. Szeretünk nevetni, hangosan röhögni, de az olcsó, Lovefuck és a Nyaralótelep kaliberű „poénoktól” kíméljük meg egymást. Ne felejtsd: Tiszteld a zsánert!
 • Young Adult irodalomba tartozó, sorolható, szerű, szagú, szelű alkotásokat nem fogadunk.
 • Beérkező anyagokat minimum 12.000 leütés terjedelemtől várunk. El tudunk térni ettől a határtól, de ezt csak indokolt esetben tesszük meg. Az ideális pályamű 40 – 50 000 leütés terjedelmű, ennél hosszabb pályamunkák ugyancsak speciális elbírálás alá esnek, de természetesen ez nem kizáró ok.
 • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat nem fogadjuk el.
 • Rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal ne raboljuk egymás idejét. Biztos megtalálod azt a felületet, ahol ilyen anyagokat várnak.
 • A pályázat nem arról szól, hogy más vallások, kultuszok, kultúrák szokásait, hagyományait, elveit kifigurázd, kigúnyold, meggyalázd. Az ilyen jellegű tartalom nyomait is gyomláld ki a történetből.
 • Az, hogy az alkotásodat elküldöd a részünkre, nem jelenti azt, hogy automatikusan részt fog venni a pályázatban.
 • A kiadvány megjelenéséhez nem kell anyagilag, vagy egyéb támogatás módján hozzájárulni. Egyedül az online promotálást – facebook, honlap, twitter stb. – várjuk el közreműködésként az alkotóktól.
 • A pályázat nyertes novellái 2023-ban jelennek meg a Black Aether ponyvamagazinban a TBA Könyvek gondozásában.
 • Megjelenés után minden közreműködő 1 darab tiszteletpéldányt fog kapni.
 • A The Black Aether Lovecraftiánus Magazin és a TBA könyvek fenntartja a jogot, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú pályamű, akkor nem jelenteti meg a kiadványt.
 • Ha nem reagálunk azonnal, ne küldj emailt minden nap, ne üzenj a Facebook oldalunkon, ilyenkor mindig plusz egy napot hozzáadunk. Rövid időn belül válaszolunk a jelentkezésre (1-2 nap). Ha esetleg egy hétig nem válaszolunk, akkor természetesen üzenj ismét, mivel gyarlók vagyunk mi is és hibázunk.
 • Egyet kérünk: tegeződjünk! Egy “Sziasztok!” bőségesen elég lesz.
 • Ha segítségre, tanácsra van szükséged, keress minket nyugodtan, szeretünk okoskodni, mindenbe beleszólni. Csatlakozz Discord szerverünkhöz!
 • Email címünk: info@theblackaether.com
 • A pályázat leadási határideje: 2022. augusztus 31. 23:59 óra

Ha ilyen kitartó voltál, és mindezt elolvastad, nagyon köszönjük. Azért írunk ilyen részletesen pályázatainkról, azért van ennyi szabály, megkötés, kérés, mert munkánkat nem főállásban végezzük. Próbálunk minden felhívásnál kitérni a részletekre, nem kifelejtve semmit – naná, hogy ez nem mindig sikerül. Ha mi összefoglaljuk, te pedig betartod kéréseinket, a folyamat könnyebb lesz, felgyorsul, nem kell feleslegesen levelezgetnünk. Igen, neked ez egy, vagy maximum két levelet jelentene, azonban nekünk a sokszorosát. Egy levelet megírni nem sok idő, de ha ezt ötvenszer, vagy százszor kell megtenned… Köszönjük, hogy betartod a fentieket.

Idézet: H. P. Lovecraft: Álmok a boszorkányházban, ford. Sóvágó Katalin, Howard ​Phillips Lovecraft összes művei II. (Szeged: Szukits Kiadó, 2003)

Független & nonprofit, de ehhez szükség van a támogatásodra!

Támogasd te is a The Black Aethert!

A The Black Aether az egyetlen, weird és klasszikus rémirodalommal, folk-horrorral foglalkozó online magazin Magyarországon 2015 óta. A projekt elindulásával talált magára a hazai lovecraftiánus közösség, és azóta is fontos szerepet tölt be a közösség életében. Csatlakozz te is  támogatóink  közé, hogy továbbra is zavartalanul folytatódhasson a munka, hogy a The Black Aether fennmaradhasson és tovább fejlődhessen.