The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

ébredés

A The Black Aether

novellapályázata

“…mert az ember akkor hasonlatossá válik majd a Nagy Öregekhez, szabad lesz, fölülemelkedik jón és gonoszon; minden törvény és erkölcs érvényét veszti, mindenki kedvére bömbölhet, gyilkolhat és kéjeleghet. Aztán a Nagy Öregek megmutatják neki, hogyan kell más, új módokon bömbölni, gyilkolni, kéjelegni és élvezkedni, s a Föld emésztő lángra lobban a pusztító szabadság eksztázisában. A kultusznak addig is illendő szertartásokkal ébren kell tartania a Nagy Öregek emlékezetét, és szakadatlanul jövendölnie visszatérésüket.” *

Az idei év sorsdöntő a Black Aether ponyvamagazin életében, hiszen az év elején jelentettem be ebben a videóban, hogy 2023-tól a Black Aether magazin hivatalos kiadója az Agave Könyvek. Remélem nem kell külön kitérnem arra, hogy ez mit is jelent. Ez az együttműködés nem csupán a Black Aether életében bír kiemelkedő jelentőséggel, hatással lesz a hazai weird irodalmi színtérre is – nem túl óvatos becsléssel azt is mondhatom, hogy a teljes hazai fantasztikus irodalmi színtérre is. Nem véletlen, hogy H. P. Lovecraft sorait idéztem örökéletű történetéből, a Cthulhu hívásából, hiszen valahol az a kultista vagyok, aki töretlenül végzi a szertartásokat, hogy életben tartsa a kultuszt, várva a csillagok megfelelő együttállását, a Nagy Öregek visszatérését, és az idő végül nekem, nekünk kedvezett.

A Black Aether ponyvamagazin alapításakor többek között az volt a célom, hogy egy olyan kiadványt hozzak létre, amely küllemében és tartalmában is forráskövető, a maga módján méltó a weird irodalom Nagy Öregéhez, a Weird Tales magazinhoz. A jubileumi novellapályázat pedig tökéletes lehetőség arra, hogy kihasználva a bolygók együttállását elvégezzük a megfelelő szertartást, és felébresszük a Nagy Öregeket.

A The Black Aether 2023 évi, Ébredés című novellapályázatában olyan klasszikus és new weird műveket várunk, amelyek megidézik a Weird Tales magazint.

A Black Aether pályázatainak mindig van egy központi tematikája, és egy különleges kitétele, természetesen ezúttal sincs ez másképp. A pályaműved kulcsmomentuma az „ébredés” kell, hogy legyen, és azt talán nem kell hangsúlyoznom, hogy ez az ébredés többféleképpen is értelmezhető egy irodalmi alkotásban. A különleges kitétel az idei pályázatban csupán annyi, hogy a történeted nem játszódhat sem Magyarországon, sem az Amerikai Egyesült Államokban.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a Weird Talesben igazán széles volt a fantasztikum palettája, hiszen itt, ebben az időszakban vetette meg lábát a fantasy és sci-fi irodalom is. Azonban a Black Aether mindig is a weird irodalomra, a rémirodalomra koncentrált, és nyilvánvaló, hogy ezúttal sincs ez másképp.

Weird irodalmi írásokat várunk, amelyekben a weird a furcsát jelenti, nem pedig a többit.

Klasszikus és lovecraftiánus rémtörténetek, kozmikus horror, természetfeletti rettenet, folk horror, de még egy kis gótikus rémtörténet is elfér a polcon. Használd ki a lehetőségeket, tájékozódj a témakörökben, ha kell, ne félj visszanyúlni egy-egy forrásszerzőhöz – hidd el sokat fog segíteni.

A legfontosabb, hogy tiszteld a weird irodalom múltját és jelenét egyaránt, és így nem lőhetsz mellé.

Mindenkinek jó munkát és legfőképp jó szórakozást kívánok.

Tomasics József

 

Leadási határidő: 2023. július 16. 23:59 óra

Kérünk mindenkit, hogy figyelmesen olvassátok el az alábbi feltételeket, kéréseket és ötleteket, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amelyek betartása nélkül nem tudjuk elfogadni a pályaművet. Ha nem először pályázol nálunk, akkor mindent tudsz, és mindent be is tartasz, de ha ez az első alkalom, akkor az alábbi feltételek soknak tűnhetnek. Hidd el, mindennek meg van az oka, és a te munkádat fogja megkönnyíteni.

A pályázatra ezúttal is elegendő idő, négy hónap áll rendelkezésre, amely megfelelő időt biztosít nem csak az alkotásra, de a felkészülésre is. Kiemelten javasoljuk, hogy az első időszakot töltsd olvasással, kutatással, frissítsd fel emlékezetedet, tájékozódj a témában. Ne kapkodj, hagyj időt magadnak, hogy a történeted kiforrja magát. Készíts vázlatot, szinopszist, jegyzetelj, ne félj elvenni belőle, vagy hozzáadni. Ha HPL-nek működött az, hogy több lépésben készültek el művei, akkor minden bizonnyal másnál is működhet, olyan nagyot nem tévedhetett.

Technikai feltételek

 • A pályázati anyagokat Nagy Viktória, és Tomasics József fogja elbírálni.
 • A kiadvány novelláit Nagy Viktória fogja szerkeszteni.
 • Kéziratot kizárólag emailben fogadunk. Használd az info@theblackaether.com email címet. Postai úton érkezett kéziratokat nem fogadunk, és nem is reagálunk ezekre, a kéziratokat nem őrizzük meg, nem küldjük vissza, válaszboríték mellékelése esetén sem!
 • A levél tárgymezőjében ez szerepeljen: Pályázat – Ébredés – (szerzői neved)
 • Személyes adatokat, telefonszámot, lakcímet ne adj meg!
 • Mindenképpen csatolj a kézirat mellé szinopszist (ez azt jelenti, hogy egy külön file legyen, ne a levélbe bemásolva, borzasztó, hogy ezt le kell írnunk). A szinopszis nélkül beérkező kéziratokat nem fogadjuk el. Nem akarjuk túlbonyolítani, hogy miért, mi így kérjük, ezt fogadd el. Szinopszis írásához itt találsz segítséget.
 • Kéziratot kizárólag Word vagy Open Office formátumban fogadunk. Ne legyen PDF, se bármilyen ebook olvasóhoz optimalizálj fájl, ne linkeld Google Drive-ból; csatold a doksit a levélhez.
 • A fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét, a szinopszisnál a „szinopszis” szóval kiegészítve. (Pl.: Minta Márton_A fekete éter.docx és Minta Márton_A fekete éter_szinopszis.docxv vagy .doc .odt értelemszerűen.)
 • Egy szerző egy darab novellával nevezhet a pályázatra.
 • Csak olyan műveket fogadunk, melyek előtte még nem voltak publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában. Facebook oldal, csoport, blog, Wattpad, Medium… Minden ilyen felület kizárva, még akkor is, ha csak anyu és apu látta. Ezt le fogjuk ellenőrizni, spóroljunk meg a felesleges köröket. A lényeg, hogy alkoss és fejlődj!
 • Nem zárjuk ki a véresebb jeleneteket és szexualitást tartalmazó novellákat, de a túlságosan is extrém alkotásokat felül fogjuk bírálni. Ezeket meglehet oldani elegánsan is.
 • Kíváncsian várjuk a humorral átszőtt történeteket, sőt, a paródiákat is. Azonban ezeknél a műveknél különösen szigorúak vagyunk. Szeretünk nevetni, hangosan röhögni, de az olcsó, Lovefuck és a Nyaralótelep kaliberű „poénoktól” kíméljük meg egymást. Ne felejtsd: Tiszteld a zsánert!
 • Young Adult irodalomba tartozó, sorolható, szerű, szagú, szelű alkotásokat nem fogadunk.
 • Beérkező anyagokat minimum 16.000 leütés terjedelemtől várunk. El tudunk térni ettől a határtól, de ezt csak indokolt esetben tesszük meg. A maximális terjedelem 40 – 45 000 leütés lehet, ennél hosszabb pályamunkák ugyancsak speciális elbírálás alá esnek.
 • Hangsúlyozzuk, hogy novellákat várunk! Nem verset, nem kiseregényt, nem Reddit és Messenger threadet stb., hanem novellát.
 • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat nem fogadjuk el.
 • Rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal ne raboljuk egymás idejét. Biztos megtalálod azt a felületet, ahol ilyen anyagokat várnak.
 • Politikai, különösen aktuálpolitikai tartalomnak nincs helye a pályamunkákban.
 • A pályázat nem arról szól, hogy más vallások, kultuszok, kultúrák szokásait, hagyományait, elveit kifigurázd, kigúnyold, meggyalázd. Az ilyen jellegű tartalom nyomait is gyomláld ki a történetből.
 • Az, hogy az alkotásodat elküldöd a részünkre, nem jelenti azt, hogy automatikusan részt fog venni a pályázatban.
 • A kiadvány megjelenéséhez nem kell anyagilag, vagy egyéb támogatás módján hozzájárulni.
 • A pályázat nyertes novellái 2023-ban jelennek meg a Black Aether  jubileumi, 10. kiadványában az Agave Könyvek gondozásában ősszel.
 • Megjelenés után minden közreműködő tiszteletpéldányt fog kapni.
 • A The Black Aether fenntartja a jogot, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú pályamű, akkor nem jelenik meg a kiadványt.
 • Ha nem reagálunk azonnal, ne küldj emailt minden nap, ne üzenj a Facebook oldalunkon, ilyenkor mindig plusz egy napot hozzáadunk. Rövid időn belül válaszolunk a jelentkezésre (1-2 nap). Ha esetleg egy hétig nem válaszolunk, akkor természetesen üzenj ismét, mivel gyarlók vagyunk mi is és hibázunk.
 • Egyet kérünk: tegeződjünk! Egy “Sziasztok!” bőségesen elég lesz.
 • Ha segítségre, tanácsra van szükséged, keress minket nyugodtan, szeretünk okoskodni, mindenbe beleszólni. Csatlakozz Discord szerverünkhöz!
 • Email címünk: info@theblackaether.com
 • A pályázat leadási határideje: 2023. július 16. 23:59 óra

Ha ilyen kitartó voltál, és mindezt elolvastad, nagyon köszönjük. Azért írunk ilyen részletesen pályázatainkról, azért van ennyi szabály, megkötés, kérés, mert munkánkat nem főállásban végezzük. Próbálunk minden felhívásnál kitérni a részletekre, nem kifelejtve semmit – naná, hogy ez nem mindig sikerül. Ha mi összefoglaljuk, te pedig betartod kéréseinket, a folyamat könnyebb lesz, felgyorsul, nem kell feleslegesen levelezgetnünk. Igen, neked ez egy, vagy maximum két levelet jelentene, azonban nekünk a sokszorosát. Egy levelet megírni nem sok idő, de ha ezt ötvenszer, vagy százszor kell megtenned… Köszönjük, hogy betartod a fentieket.

 

* H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása, ford. Kornya Zsolt, Howard ​Phillips Lovecraft összes művei III. (Szeged: Szukits Kiadó, 2005)

Ha a pályázati kiírás – főleg a technikai részletek – egyes részleteit szó szerint átemelve más oldalakon is megtalálod, jelezném, hogy ez az eredeti. 😉