The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

The Black Aether

Kézirat beküldése

Minden évben három projektet indítunk, melyeknél minden esetben a cél a nyomatott kiadvány megjelenése. A projektek sajátosságaitól függőn előfordul, hogy nem tudunk három kiadvány megjelentetni az adott évben, ennek a legegyszerűbb oka, hogy nincs megfelelő számú novella ahhoz, hogy megtöltsük a magazint vagy antológiát.

A legismertebb projektünk az évente kiírásra kerülő nyílt novellapályázatunk, amiben bárki részt vehet önálló novellával. Ez mondhatni egy szokásos pályázat, melyre adott terjedelem közt várunk novellákat a szerzőktől, és mindig van leadási határidő. Mi egy kicsit szoktunk csavarni a dolgon, és a pályázatoknak adunk egy tematikát, egy témakört, egy alapot, amit ki kell dolgozni, vagy amire építkezni kell. Erre nagyon jó példa a 2019-es Mítosz elszabadul! Cthulhu-mítosz pályázatunk, melyben a szerzőknek nagyobb teret adtunk, szabadabban használhatták a mítosz eszköztárát. Amennyiben a pályázatra megfelelő számú és minőségű novella érkezik, akkor megjelenik magazinként vagy antológiaként. Ha ez nem tud megvalósulni, akkor ebookot adunk ki.

2019-től elindítottuk a projektünket, melyben mi kérünk fel szerzőket arra, hogy írjanak egy novellát egy adott témakörön belül. Ez egy zárt projekt, előfordulhat, hogy menet közben valaki még csatlakozik szerzőként, azonban ez csak speciális esetben történhet meg. Ilyen projektünk a jelenleg is futó folk-horror kötet, melyben a szerzőknek a magyar mondakört kell vegyíteniük a lovecrafti kozmikus rettenettel.

Ezen felül pedig folyamatosan várjuk a magyarországi szerzők novelláit, hiszen az első két projektünknél mindig van egy bizonyos korlát a témát illetően, azonban nyitottak vagyunk minden olyan műre, ami az éves pályázatunkba nem fér bele. Ha neked van egy novellád, ami illeszkedik a lovecrafti rémirodalomhoz, a weird irodalomhoz, akkor azt pályázaton kívül is elküldheted nekünk. Ezeket a novellákat úgymond gyűjtjük, és amikor elegendő áll rendelkezésre egy antológiához, akkor összeállítjuk a kötetet.

Kifejezetten buzdítunk arra, hogy küld el nekünk a kéziratodat, hiszen a The Black Aether alapvető célja és feladata a magyarországi amatőr szerzők ösztönzése és inspirálása, illetve a tehetséggondozás.

Ha nem vagy biztos magadban, ha még csak éppen belekóstoltál a kozmikus rettenet irodalmába, akkor keress minket bizalommal, kérdezz, mi válaszolunk, szívesen mondunk véleményt a novelládról, és ha kéred – vagy ha nem, akkor is – segítünk abban, hogy a novella a megfelelő módon, a megfelelő hatást érhesse el majd az olvasóban.

Végül pedig, a TBA Könyvek létrejöttével lehetőségünk adódott arra, hogy önálló köteteket is kiadjunk. Ha van több olyan kisprózád, vagy akár regényed, melyek illeszkednek a TBA koncepciójához és szeretnéd nyomtatott formátumban is viszontlátni, akkor ugyancsak jó helyen jársz. Vedd fel velünk a kapcsolatot, egyeztetük, hogy valóban ugyan azt az utat követjük-e, és ha minden stimmel, akkor a kézirat elolvasása után – amennyiben megfelelő – elkezdhetjük a közös munkát. Azonban arra felhívjuk a figyelmedet, hogy mi nem a piacra dolgozunk, mi a magyarországi lovecrafti közösséget vagyunk hivatottak kiszolgálni. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy a novellásköteted a legnagyobb terjesztői hálózat polcain szemmagasságban köszönjön vissza rád, akkor nem ránk van szükséged. Tisztában vagyunk mit és mennyit képes felvenni a hazai olvasóközösség, ebből pedig következik az, hogy – jelenleg még – a kiadványainkból nem készül 500-1000 darab, hiszen biztosan tudjuk, hogy ekkora kereslet nincs Magyaroszágon a rémirodalomra. Mi a saját terjesztői felületünket, a Dunwich Market lovecraftiánus online vegyesboltot használjuk, kiadványaink kizárólag ott szerezhetők be. Természetesen, ha te nagyobb volumenű, szerzői kiadásban gondolkodsz, a szerkesztésben továbbra is segítünk.

A The Black Aether és a TBA Könyvek a lovecrafti rémirodalomra, a weird irodalomra koncentrál. Kizárólag olyan műveket fogadunk, melyek illeszkednek H. P. Lovecraft alkotói munkásságának örökségéhez.

A sci-fi, a fantasy és egyéb zsánerek nem a mi területünk. Nem általános értelemben vett tehetséggondozó és kiadó vagyunk, a mi célunk mindig a kozmikus rettenet irodalmának megismertetése és megalapozása volt, és lesz is. Tehát a romantikus young adult erotikával fűszerezett krimi nem a mi területünk (YA irodalommal kifejezetten nem foglalkozunk).

Csak abban az esetben jelentkezz pályázatainkra, csak akkor küld el nekünk kéziratodat, ha H. P. Lovecraft szellemi öröksége, alkotói munkássága hatással volt rád, de legalább ismered életművét. Ragaszkodunk a hagyományokhoz, nem rugaszkodunk el túlságosan az alapoktól. A célunk nem megújítani, felfrissíteni, átdolgozni, átgondolni a kozmikus rettenet irodalmát, hanem megalapozni Magyarországon.

Mindenkitől, aki hozzánk fordul elvárjuk, hogy tisztelje H. P. Lovecraft és szerzőtársai munkásságát, a lovecrafti rémirodalmat, a weird irodalmat.

A kézirat beküldésének módja és feltételei

Kérünk, hogy figyelmesen olvasd el az alábbiakat, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amik betartása nélkül, nem tudjuk elfogadni a kéziratokat.

 • Kéziratot kizárólag emailben fogadunk. Használd az info@theblackaether.com email címet. Postai úton érkezett kéziratokat nem fogadunk, és nem is reagálunk ezekre, a kéziratokat nem küldjük vissza, válaszboríték mellékelése esetén sem!
 • A levél mellé csatolj egy pár mondatos bemutatkozást is. Itt nem a magánéletedre vagyunk kíváncsiak, hanem az esetleges megjelenéseidre, publikációidra, a weird irodalommal való kapcsolatodra. Ha még nincs, a kapcsolat még csak most kezdődött, természetesen nem baj, de ezt jelezd a levélben.
 • Személyes adatokat, telefonszámot, lakcímet ne adj meg!
 • Mindenképpen csatolj a kézirat mellé szinopszist. A szinopszis nélkül beérkező kéziratokat nem fogadjuk el. Nem akarjuk túlbonyolítani, hogy miért, mi így kérjük, ezt fogadd el. Szinopszis írásához itt találsz segítséget.
 • Kéziratot kizárólag Word vagy Open Office formátumban fogadunk. Ne legyen PDF, se bármilyen ebook olvasóhoz optimalizálj fájl, ne linkeld Google Drive-ból; csatold a doksit a levélhez.
 • A fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét, a szinopszisnál a „szinopszis” szóval kiegészítve. (Pl.: Minta Márton_A fekete éter.docx és Minta Márton_A fekete éter_szinopszis.docxv vagy .doc .odt értelemszerűen.)
 • Csak olyan műveket fogadunk, melyek előtte még nem voltak publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában. Facebook oldal, facebook csoport, blog, Wattpad, Medium… Minden ilyen felület kizárva, még akkor is, ha csak anyu és apu látta. Ezt le fogjuk ellenőrizni, spóroljunk meg a felesleges köröket. Ez alól kivétel, ha csak véleményezés miatt küldöd el hozzánk a kéziratot. A lényeg, hogy alkoss és fejlődj!
 • Nem zárjuk ki a véresebb jeleneteket és szexualitást tartalmazó novellákat, de a túlságosan is extrém alkotásokat felül fogjuk bírálni. Ezeket meglehet oldani elegánsan is.
 • Kíváncsian várjuk a humorral átszőtt történeteket, sőt, a paródiákat is. Azonban ezeknél a műveknél különösen szigorúak vagyunk. Szeretünk nevetni, hangosan röhögni, de az olcsó, Lovefuck és a Nyaralótelep kaliberű „poénoktól” kíméljük meg egymást. Ne felejtsd: Tiszteld a zsánert!
 • Hommage? Jöhet, sok szeretettel várjuk!
 • Young Adult irodalomba tartozó, sorolható, szerű, szagú, szelű alkotásokat nem fogadunk.
 • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat nem fogadjuk el.
 • Rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal ne raboljuk egymás idejét. Biztos megtalálod azt a felületet, ahol ilyen anyagokat várnak.
 • Ha nem reagálunk azonnal, ne küldj emailt minden nap, ne üzenj a Facebook oldalunkon, ilyenkor mindig plusz egy napot hozzáadunk. Rövid időn belül válaszolunk a megkeresésekre (1-2 nap), és a levélben jelezzük, mikor tudunk a kézirattal érdemben foglalkozni. Számíts arra, hogy ez minimum 2 hét lesz, de akár több is. Ha a jelzett időn belül nem válaszolunk, akkor természetesen üzenj ismét, mivel gyarlók vagyunk mi is és hibázunk.
 • Egyet kérünk: tegeződjünk! Egy “Sziasztok!” bőségesen elég lesz.
 • Ha segítségre, tanácsra van szükséged, keress minket nyugodtan, szeretünk okoskodni, mindenbe beleszólni.
 • Email címünk: info@theblackaether.com