The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

The Black Aether

Fanzine

Elérkezett az idő, amit már olyan régóta emlegetek, a megvalósítás útjára lépünk a mi kis ponyva magazinunkkal. Igen, többes számot használok, mert ebből te is kiveheted a részed. Sőt, nélküled létre sem tud jönni a magazin.

A legfontosabb dolog, amit le kell szögeznem rögtön az elején, ez a kiadvány csak és kizárólag azért jön létre, hogy ellássa egy kis olvasnivalóval az amúgy nem igazán elkényeztetett, magyar Lovecraft rajongó underground réteget. Nem célja a haszonszerzés, távol álljon tőlem bármilyen anyagi indíttatás, csak és kizárólag az előállítási és postázási költségek azok, ami miatt a magazinnak lesz ára. Legalább is 2016 biztos így alakul, a jövőt senki nem láthatja.

Szóval, ami a lényeg, egy kicsit felkavarjuk a már nem annyira álló vizet, és arra ösztönzünk, hogy ragadj tollat, billentyűzetet, zsírkrétát, a lényeg, hogy ne szerénykedj tovább otthon és ne a fiókban tartogasd az írásaidat, hanem küld el a magazinnak. Az írásaidból és az ötleteimből pedig összerakunk egy olyan vintage magazint, mint a nagy öregek, és amikre ki van éhezve minden Lovecraft rajongó. Színes borító, fekete fehér bellapok, fekete, tus jellegű illusztrációk, egy oldalas képregény, versek, minden olyan érdekes tartalom, ami köthető Lovecrafthez és a régi weird magazinokhoz.

 

Az ár

Kezdem azzal, amit a fentiekben már felvázoltam, a magazin nem azért jön létre, hogy ezzel bárki is pénzt keressen a The Black Aether részéről. A nyomtatott verziónál csak is az előállítási költséget és a postaköltséget kell kifizetni. Ezt egyelőre nem tudom megmondani mennyi lesz, de próbálom az árat, postával együtt belőni 1.000 – 1.500 forintra. Ez nagyban függ a terjedelemtől is.

Ezekből következik egyértelműen, hogy sajnos egyelőre a beküldött anyagokért pénzt fizetni nem tudok. Ami még jobb, még azzal a bulshittel sem tudlak vigasztalni, hogy micsoda kiugrási lehetőség lesz ez írói pályád korai időszakában. Nem, nem lesz az. Nagyon kis közösség vagyunk, ezt te is tudod, és általában a közösség meg is tartja a véleményét, nem ossza meg a többi horror kedvelővel. Szóval ez csak is rajtad áll, elküldöd-e írásodat, hogy mások epekedve ugorjanak neki és olvassák rongyosra, mert különben semmi ilyen jellegű és stílusú novellához nem jutnak hozzá.

Azért írtam, hogy egyelőre, mert azért titkon bízom abban, hogy a magazin csak kilép a mainstreambe és akkor már egy nagyobb közönség tart rá igényt, ami nagyobb példányszámot jelent, amihez viszont igénybe kell venni anyagi befektetést, ez növelheti az árat, viszont így már juthat pénz neked is, az írónak. Sokban fog függni ez a fogadtatástól, a visszajelzéstől, a beérkező anyagoktól, azt sem lehet még csak kérni sem senkitől, hogy hónapokig csak küldje az ingyenes anyagait, mert majd egyszer talán lesz belőle pénze. Minden esetre 2016 így fog eltelni az biztos, a jövő még nagyon távoli.

 

A küllem

A magazin mérete A/5-ös (félbe hajtasz egy nyomtató papírt), ez kellemes olvasást biztosít, nem lesznek túl hosszú sorok, mivel sok illusztráció és kép nem lesz, ezért fontos, hogy ne 20 cm hosszú legyen egy sor. Attól függően, hogy milyen nyomdai eljárással fog készülni, ha nem lehetséges a B formátumú nyomtatás, akkor a borító miatt, hogy ne legyen fehér kerete, valamivel kisebb lesz a kiadvány, körülbelül 4-5 milliméterrel. Nem mérvadó.

A borító jobb minőségű, mindenképpen fényes műnyomó papír lesz, 160 – 180 g/m2 körül. Ez természetesen minden kiadványnál változik, ezt is elkészítheti bárki szabadon, bár az első szám borítóját fenntartom magamnak. A belső oldalak fekete fehérek lesznek, a papír minőségében a régebbi kiadású könyvekére próbál majd hasonlítani, de ha hiszed, ha nem, a mai digitális eljárásoknál ezt szinte nehezebb kivitelezni, kis példányszámú kiadványoknál.

A belső illusztrációk… ez lesz a legkeményebb dió. Ami biztos, hogy értelemszerűen a rajzok is csak egy színnel készülhetnek. Ehhez viszont a legszebb eljárás vagy a tus használata, vagy digitálisan a vectorgrafika alkalmazása. Ez a két technika adja vissza a régi magazinok érzetét. Ez a két speciális eljárás viszont nem egyszerű, sokkal nehezebb, mint összerakni egy full color kollázst. A lényeg, hogy aki ilyesmivel foglalkozik, az külön keressen meg mindenképpen. Illetve ami nagyon fontos, ha jó kézügyességed van, és jól bánsz a ceruzával, az is elég ahhoz, hogy bekerüljön a magazinba a rajzod, mert a digitális vectorizálást én átvállalom. Erről később részletes infót is adok. Természetesen bármilyen grafikád van, szeretnéd ha a magazinban szerepelne, habozás nélkül küld el!

 

A tartalom

Teljesen őszintén mondom, hogy minden Lovecrafthez köthető írás, elbeszélés meg fog jelenni. Novella, elbeszélés, kisregény, regény, antológia bármi, ami egy Lovecrafti történetet mesél el, amitől átérezhetjük az az ismeretlen rettegést, amit néha önkéntelenül is hajszolunk. A hossza sem számít igazából – na jó, egy minimális elvárás lesz -, mert akár folytatólagosan több számban is le lehet közölni. Versek is megjelenhetnek, hisz tudjuk jól, hogy a költészet nagyon is közel ált Lovecrafthez, ezért egy „rémvers” igazán kuriózumnak is számíthat a magazinban.

Az első számot szeretném fenntartani Lovecraft számára, olyan írásokat, amik köthetők hozzá, istenségeihez, karaktereihez, helyszínekhez a mítoszhoz. A sorozat következő részei már nem kötődnek szorosan Lovecrafthez, de ugyan úgy a weird irodalom alkotásai lesznek benne.​

Egy kissé bonyolultabb és talán nehezebb a kivitelezése, de ha rendelkezel egy maximum két oldalas képregénnyel, annak is van helye a magazinban. Ahogy írtam a digitális átalakításban itt is tudok segíteni.

Azt írtam, hogy minden Lovecrafthez köthető írás meg fog jelenni, ez így is lesz, viszont nem hinném, hogy én vagyok az illetékes ember abban, hogy ezt eldöntsem, ezért ha egy anyagnál támad némi kétely, akkor a témához értő embert fogok megkérni, hogy döntsön. A személye egyelőre legyen titok, vagy meglepetés. Minden esetre remélem, hogy annyi anyag fog összejönni, hogy válogathatunk, vagy dupla számot adunk ki, vagy két havonta jelenik meg, vagy havonta, vagy…

 

Jelentkezz

A fentiekből következik és kimondatlanuk is természetes dolog, hogy soha senki nem fog semmilyen jogot formálni az általad beküldött anyaggal kapcsolatban. Ez fel sem merülhet. Én, mi tartozunk köszönettel, hogy megtiszteled a közösséget azzal, hogy rendelkezésre bocsátod a történetedet.

Az első megjelenés, 2016 első negyedéve. Ha felpörögnek a dolgok, akkor akár 2 hét alatt is kijöhet a magazin, de azért ezt nem hinném, hogy bekövetkezik, minden esetre egy olyan dátumot fogok belőni, ami tartható lesz minden negyedévben.

Más nem maradt hátra, csak az, hogy jelentkezz a info@theblackaether.com mailon, vagy Facebookon, ha bármi olyasmivel rendelkezel, ami a fentiekben szerepel. Az sem jelent problémát, ha nincs a fiókodban most egy 65 oldalas történet legépelve, elég, ha azt megírod, hogy dolgozol egy novellán, egy kis történeten és még ebben az évben tervezed a befejezést. Még egyszer buzdítalak, hogy jelentkezz, mert csak nyerhetsz vele te is, hogy a magyar Lovecrafti közösség gazdagodik az írásoddal, a scene meg pláne jól jár, hisz végre csillapíthatja végtelen étvágyát, ami már évek óta egyre csak nő.