Grimmoire – Novellapályázat eredményhirdetés és összefoglaló

Feltöltve: 2020/11/06
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Augusztus 31-én lezárult a Grimmoire, avagy tündérporba kevert kozmicizmus című novellapályázatunk, amelyben arra kértük a pályázókat, hogy H. P. Lovecraft kozmikus rettenetét kombinálják a Grimm-fivérek meséivel. A pályázat ötletét Molnár Tamástól kölcsönöztük, aki a 2019-es Mítosz elszabadul! pályázatunkra küldött novellájában a Békakirály mese elemeit használta fel, és alakította át azokat a Grimm fivérek szerepeltetésével rémtörténetté. Az ötlet megtetszett, ebből született a Grimmoire.

Még a pályázat indulása előtt írtunk egy előszót, amelyben kitértünk arra, hogy a Grimm-fivérek történetei eredetileg, a Kinder- und Hausmärchen (Gyermek- és családi mesék) mesegyűjtemény első, 1812. december 20-i megjelenésekor merőben mások voltak még; nyersebb, puritánabb és főleg brutálisabb történetek voltak ezek. A pályázat ideje alatt, Fanni az első kiadású mesék közül fordított le jópárat, hogy ezzel is segítséget, támpontot adjunk a pályázóknak. Ebből született a Rémmesék rovatunk, amely hamarosan önálló életre kel, de erről majd egy kicsit később.

A pályázatra egy szerző két novellát küldhetett, ezért alakult úgy, hogy 38 szerző, összesen 44 novellával pályázott. Minden pályázatunk elbírálásánál három csoportot állítunk fel: a novella első körben, rögtön elnyerte tetszésünket, irány a tervezett kiadvány (ők pályázatunk nyertesei); a novellának még szerkesztésre van szüksége, mert van benne potenciál, de még dolgozni kell rajta, azonban az esélyt megadjuk neki; a novellára sajnos nemet kell mondanunk. Ezek alapján 5 szerző novellája került az első, és 5 a második, szerkesztésre váró csoportba, a többire nemleges volt a válaszunk.

A Grimmoire, avagy tündérporba kevert kozmicizmus pályázatunk nyertesei és a novellák címe:

  • Early Moon: Félelemkereső
  • Gaura Ágnes: A szeméthegyen is túl
  • Kleinheincz Csilla: Kimondhatatlan
  • Köcsky Rudolf: Az Ezernyi Szem Háza
  • Timár Krisztina: Katherlieschen

A második, szerkesztésre váró csoportba került szerzők és a novellák címei:

  • Jávorszki András: Hollók
  • Orosdy Dániel: A költő és a patkányfogó
  • Pelikán Dániel: Egy idegen Isten válasza
  • Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje
  • Simon Miklós: Idegen a kapu előtt

Szívből gratulálunk a szerzőknek. Minden résztvevőnek köszönjük, hogy novellátokkal megtiszteltétek pályázatunkat.

A pályázatról

Ugyancsak szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek, hogy kivétel nélkül mindenki betartotta a pályázat leadási feltételeit. Megszűntek a jelszóval védett PDF-ek, a Google Drive-ból linket anyagok, nem használt senki iniciálét, gót betűkészletet, szemsokkoló színeket; talán két szerző volt, aki valamilyen ötlettől vezérelve A5 lapméretet állított be a dokumentumban. Összesen ennyi volt a „hiba”, de ez nem volt kizáró ok. Az pedig különösen elégedettséggel töltött el minket, hogy ugyancsak kivétel nélkül mindenki írt szinopszist a novellája mellé, és nem kellett külön kérni, felesleges levelezésben magyarázni a miértet. Ráadásul, egyértelműen észrevehető, hogy a szinopszisok egyre jobbak, már nem fülszövegeket, promóciós anyagokat kapunk, már nincs bennük az általunk nagyon kedvelt „És a történet csattanója? Majd kiderül a történetből!” rész. Mi nagyon örülünk a szinopszisoknak, mert a mi munkánkat nagyban segítik, illetve őszintén reméljük, hogy a szerzők kezdik elfogadni a hasznosságát.

Jelen pályázatunknál nem volt ilyen, de előfordult már, hogy a leadott novella és a mellékelt szinopszis eltért egymástól, és a kettőt elolvasva, akár két különböző történetről beszélhettünk. A novella nem adta vissza a szinopszisban lévőket, amelyek nélkül sajnos nem is felelt volna meg a pályázatnak, azonban miután ezt jeleztük a szerzőnek, ő korrigálta a hibát, átdolgozta a történetet, és máris megfelelő pályázati anyag született belőle. A szinopszis nem csak a pályáztatónak mankó, segíteni tud akár abban is, hogy önmagadat ellenőrizd, valóban azt írtad-e a novellában és úgy, ahogy szeretted, elképzelted volna.

Abban, hogy a novellák megfeleltek-e a pályázati kiírás tartalmának, már voltak eltérések. A központi gondolat a kozmikus rettenet, a kozmicizmus filozófiájának megmutatása, feltárása volt. A történetekben ez csak részletekben – egyes esetekben egyáltalán nem – valósult meg, ezért a jövőben kiemelt figyelmet fogunk fordítani arra, hogy ezt a gondolatiságot részletesen körbejárjuk, bemutassuk. A szerzők leginkább a Cthulhu-mítosz eszköztárából dolgoztak, és annak is, mondhatni mindenki által ismert elemeiből. Természetesen, ahogy a kiírásban is szerepelt, ez nem volt kizáró ok – nem vagyunk teljesen bolondok –, de a  mítosz sokkal kiterjedtebb, mint a szerzők által használt szűk metszet. A jövőben erre is több figyelmet fogunk fordítani.

Maximálisan elégedettek vagyunk a pályázattal, a pályaművek számát és minőségét is tekintve. Nyilvánvalóan, mivel amatőr pályázatról van szó, nagyrészt amatőr szerzők vettek részt benne, de határozottan kijelenthetjük, hogy 99%-ban mindenki komolyan vette a pályázatot; talán 1-2 átutazó kalandor volt csupán. Az elmúlt évek során, volt alkalmunk nem egy amatőr szerző élete első novelláját olvasni, a Grimmoire pedig számunkra egyértelművé tette, hogy jó páran nem adták fel az első elutasítás, csalódás után. Egyértelműen érezhető, nyomon követhető a fejlődés, amelyhez reményeink szerint, egy kicsit mi is hozzájárulhattunk.

Ennél többet pedig nem is kívánhatnánk magunknak.

A kiadványról

Jelenleg tíz novelláról van szó a tervezett kiadvánnyal kapcsolatban, azonban szeretnénk egy kicsit ezt még megtoldani. Mivel minden novella egy bizonyos Grimm-mesére épül, ezért a terveink szerint, minden egyes felhasznált Grimm-mese eredeti, első kiadású verziójának magyar nyelvű fordítása is szerepelni fog a kiadványban. Ráadásul, ezekhez a mesékhez Molnár Tamás Moe fog illusztrációt készíteni. Az alábbi képen láthatod az első, prealfa tesztverziót, amelyen Moe különböző technikákat próbált ki, hogy elérje a rézkarc hatást. A kép a kedvenc mesénkhez készült: A gyerekek gyilkolászósdit játszanak (Wie Kinder Schlachtens miteinander gespielt haben).

A kiadvány megjelenését jövő őszre tervezzük, hiszen addig még előttünk áll a Mítosz elszabadul! Cthulhu-mítosz Black Aether különszám, és a Folk-horror antológiánk megjelenése is, amelyek tavaszra, illetve nyárra várhatók.

Még egyszer szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy részt vettetek a pályázatunkon, gratulálunk a nyerteseknek. Jövőre ismét indítunk pályázatot, amely szokás szerint, ugyancsak fog tartalmazni egy furmányos csavart. Mi lesz ez a csavar? Majd kiderül!

Tomasics József & Sütő Fanni

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...