Grimmoire #2 – Fülemüle lagziba menne…

Feltöltve: 2020/04/23
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

…, de csak egy lába van, azzal meg nem lehet ropni a táncot. Ma két darab Grimm-mesét hoztunk. Az első a fülemüléről szól, aki esküvőre akart menni, de csak egy lába volt, ezért egy kis szívességet kért barátjától. A második mesében az egér, a madár és a kolbász egy háztartásban élnek, ám az idilli közösségben felüti fejét az egyik legrosszabb emberi tulajdonság.

A fülemüle és a lábatlan gyík (Von der Nachtigall und der Blindschleiche)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy egylábú fülemüle és egy egylábú gyík. Sokáig éltek együtt békességben. Egy nap azonban a fülemülét esküvőre hívták, így azt mondta a gyíknak:

– Meghívtak egy esküvőre, de nem venné ki jól magát, ha egy lábbal állítanék oda. Légy olyan jó, add kölcsön a tiédet! Ígérem, holnap visszaadom.

A gyík jószívű volt, így kölcsönadta a lábát. Amikor másnap a fülemüle hazaért, nem akaródzott betartania az ígéretét, mert élvezte, hogy végre két lába van, és nem billeg. Így megtartotta magának a gyík lábát. A lábatlan gyík ekkor megesküdött, hogy bosszút áll a fülemülén, a gyerekein és gyereke gyerekein is.

– Tégy úgy – válaszolta a fülemüle – de ahhoz előbb el kell kapnod! Hatalmas fák tetejére építem majd a fészkem, olyan magasra, hogy sose kúszol fel oda!

Azóta a fülemüléknek két lába van, a lábatlan gyíkoknak meg egy sincs. De akárhol rak a fülemüle fészket, követi egy lábatlan gyík, aki a bokrok alján ver tanyát, és minduntalan megpróbál felmászni a fára, hogy felfalja ellensége tojásait.

Az egér, a madár és a kolbász (Von dem Mäuschen, Vögelchen und der Bratwurst)

Mélységlakó szintű támogatói tartalom.

[passster password=”bratwurst”]

Egyszer régen, nagyon régen, összetalálkozott egy egér, egy madár és egy kolbász, és úgy döntöttek, összeköltöznek. Hosszú ideig békességben, boldogságban éltek, tulajdonaik is egyre szaporodtak. A madár dolga az volt, hogy minden nap kirepüljön az erdőbe, és fát gyűjtsön. Az egér vizet hozott, meggyújtotta a tüzet, és megterített, amíg a kolbász a főzéssel foglalatoskodott.

Na, mármost, ha az embernek túl jól megy a sora, mindig megtalálja a módját, hogy elrontsa azt. Így esett, hogy egy nap, amikor a madár ide-oda repdesett az erdőben, találkozott egy másik madárral, és eldicsekedett neki a remek életével. A másik madár azonban ostobának nevezte, mondván, hogy ő végezte a legnehezebb munkát, míg a barátai csak lazsáltak. Például, az egér miután tüzet gyújtott, és behozta a vizet, visszavonult a kis szobájába, és szundított egyet, amíg nem hívták, hogy terítsen meg. A kolbász végig a lábas mellett maradt, és szemmel tartotta a rotyogó főztjét. Mielőtt eljött a vacsora ideje végiggurult a pörköltön vagy a zöldségeken, így minden jó sós és fűszeres lett, fogyasztásra kész. Amint a madár hazaért, és letette a csomagját, leültek és megvacsoráztak, aztán békésen aludtak reggelig. Hát ilyen volt az ő ragyogó életük!

Igen ám, de a madárnak csak bökte a csőrét, amit a másik madár mondott neki az előző nap. Kiállt a barátai elé, és közölte velük, hogy túl sokáig volt a szolgájuk, ennyi és ne tovább, ezután nem nézhetik többé bolondnak. Azt akarta, hogy változtassanak a beosztásukon. Akármilyen hosszan és vehemensen próbálta meggyőzni az egér és a kolbász, a madár nem hallgatott rájuk. Így hát sorsot húztak: a kolbász ment tűzifáért, az egér lett a szakács, és a madár hordta a vizet.

Mi történt?

Miután a kolbász elindult fáért, a madár tüzet gyújtott, az egér pedig feltette a vizet forrni. Aztán várták a kolbászt, hogy hazatérjen a másnapi tüzelővel. A kolbász olyan sokáig elmaradt, hogy a másik kettő aggódni kezdett, így a madár egy idő után elébe repült.

A kolbász a házuktól nem messze járt, amikor összefutott egy kutyával. A kutya szabad prédának tekintette a kolbászt, megragadta, és egy falással lenyelte. A madár is megtalálta a kutyát, meg is vádolta útonállással, mire a kutya azt állította, hogy a kolbásznál hamisított levelek voltak, és e bűnért az életével kellett fizetnie.

A madár nagyon elszomorodott, de nem tudott mást tenni, hazarepült a fával. Elmesélte az egérnek, hogy mit látott, halott, és mindketten nagyon elszontyolodtak. Végül úgy döntöttek, együtt maradnak, és megpróbálják ketten a legtöbbet kihozni a dologból. Ez alatt a madár megterített, az egér pedig elkészítette a vacsorát. Azt tervezte, hogy ő is úgy fűszerezi majd meg a zöldségeket, mint ahogy a kolbász tette, végiggurulva a zöldségek közt, de még mielőtt a tál közepébe ért volna, beszorult, és rövidesen életét vesztette.

Amikor a madár jött tálalni, a szakácsot sehol sem találta. Annyira mérges lett, hogy a kiabálás és keresgélés közben, szétdobálta a tűzifát mindenfelé. Az egeret persze sehol nem találta. Mérgében észre sem vette, hogy a fa lángra kapott, a tűz pedig villámgyorsan szétterjedt a házon. A madár rohant vízért, de a vödör kicsúszott a kezéből, és a kút mélyére zuhant, a madarat rántva magával. Mivel nem tudta magát kiszabadítani, belefulladt a kút vizébe.

[/passster]

Kétségtelen, hogy nem minden esetben lehet a Grimm-mesékben olyan, könnyen értelmezhető és pozitív hangú tanulságot találni, melyet szívesen ad tovább az ember. Elég, ha csak sorozatunk első részében szereplő kedvencüket vesszük; ha kifilézed a barátodat és letagadod, még egy szép almát is kaphatsz, megéri hazudni. Természetesen úgy is lehet értelmezni, hogy a bölcs öreg szándékosan olyan elítélési rendszert javasolt, hogy a fiú beismerhesse tettét, mert ha éhes gyereknek ételt kínálsz, vagy pénzt, az ételért nyúl. Azonban A fülemüle és a lábatlan gyík esetében már könnyen levonható a tanulság, miszerint nem menekülsz döntéseid következményei elől, melyek akár egész életed során üldözni fognak, és a végzet előbb, vagy utóbb utolér.

Rém egyszerű hasznosítani a tanmese mondanivalóját, ha a történeted cselekményindítója egy olyan szívesség, mely viszonzatlan marad. A novellád főszereplője lehet a gyík, de akár a fülemüle is, hiszen, ha szereplőd jelleme nem éppen pozitív, mindenképpen ad egy külön ízt a műnek. Feltételezhetően ebben az esetben elmarad a legtöbb olvasó részéről az azonosulás a főszereplővel, azonban ez koránt sem baj. Sőt. Ugyebár nem vagyunk egyformák.

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....