Készíts te is hangoskönyvet! – a Bodor Tibor Kulturális Egyesület felhívása

Feltöltve: 2018/02/21
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület csodálatos kezdeményezéséről adott hírt a DRÓT online összművészeti és társadalomkritikai alkotói portál Demencze Ilona cikkében. Egy olyan kezdeményezés, amihez kérdés és gondolkodás nélkül csatlakozik a The Black Aether és mindenkit arra buzdítunk, hogy tegyen ugyan így.

„A Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntes felolvasókat keres, akik segítenek abban, hogy szeptemberig 100 új hangoskönyvet készíthessünk el a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Bodor Tibor hangoskönyvtára részére. Bodor Tibor színművész egymaga közel 9000 órát olvasott fel. Hála a mai modern technikának, a felolvasáshoz ma már nem szükséges stúdióba menni elég hozzá egy asztali számítógép vagy egy okostelefon. Amennyiben úgy érzed, hogy szívesen segítenél minket egy-egy könyv felolvasásával, akkor kérjük, hogy készíts egy próbaolvasást.”

A folyamat nagyon egyszerű, az egyesület Facebook bejegyzéséből kiderül, hogy a próbaolvasáshoz a választás a Kis herceg egyik részletére esett, az üzletemberes jelenetre. A 13. fejezet első mondatával kell kezdened, “A negyedik bolygó az üzletemberé volt.”  és a “Semmit. Birtoklom őket.” mondattal kell befejezned. A kész anyagot küld el a hangkolcsonzo@gmail.com e-mail címre, a hangfile elején pedig mondd be a nevedet, a könnyebb azonosítás miatt, és csatlakozz a felolvasók Facebook csoportjához.

Az egyesületnek a hangoskönyvek elkészítéséhez technikai segítségre is szüksége van, várják azon jelentkezésék, akik segítenek a hanganyagok szerkesztésében, vágásában. Azon túl, hogy a TBA is megpróbálkozik egy-egy Lovecraft novella felolvasásával, szeretnénk technikai segítséget is adni, azért

ha úgy döntesz, hogy csatlakozol és belevágsz egy H. P. Lovecraft hangoskönyv elkészítésébe, akkor a The Black Aether vállalja, hogy a szerkesztést és a vágást teljes egészében elkészíti.

A technikai feltételeket és instrukciókat még várjuk az egyesület részéről, bár talán nem is ez lesz a legnagyobb kihívás. Már most azon gondolkodunk miként is fogjuk kiejteni Cthulhu-t és R’lyeh-t, hisz mint tudjuk, ezek a nevek az emberi hangképző szervek számára kiejthetetlenek helyesen, a latin ábécé betűit használva, igazából csak hangutánzó szavakat tudunk képezni szerveinkkel, amik csupán hangulatukban, érzetükben hasonlítanak az eredeti nevekre. Minden esetre, ahogy Puskás Kata Szidóniától megtudtam, az biztos, hogy a felhívás első hangoskönyvei közt egy H. P. Lovecraft mű is szerepel.

És még mindig nincs vége, ugyan is a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a centenáriumi évében szeretne kinyomtatni 100 kötetet braille írással is. Ehhez óriási segítség lenne nekik, ha nyomdakész pdf-ben megkaphatnának íróktól-költőktől, vagy kiadóktól felajánlott köteteket. Ez tankönyvtől kezdve a szépirodalomig bármilyen, már megjelent könyv lehet.

Csodálatos kezdeményezés, ami mellet nem szabad szó nélkül elmenni, Demencze Ilona cikkében tökéletesen fogalmazta meg, kinek is szól ez a felhívás.

“Legyen ez felhívás minden színész számára, hiszen ők azok, akik igazán értenek hozzá, miként lehet páratlan élményt teremteni egy-egy irodalmi műből.

Legyen ez felhívás minden kiadó számára, hiszen ők képviselik a szellemi termékek terjesztését az ország minden szegletébe. Lehetőségük van már meglévő hangoskönyvek, és még fel nem olvasott művek felajánlására.

Legyen ez felhívás minden írónak és költőnek, hiszen ők az értékek teremtői. És miért ne adnák meg a lehetőséget azoknak, akik nem olvashatják műveiket, mert az örök sötétségben élnek?

Legyen ez felhívás minden embernek, aki hisz a kultúrateremtésben, az irodalom varázslatos erejében, és abban, hogy van még összetartás ember és ember közt.”

Ne hagyd ki ezeket se!

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...