The Miskatonic Files – Stuart Wahlin és Channel Fluxx interjú

Feltöltve: 2017/11/07
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Idén ősszel, október 7-én jelent meg Stuart Wahlin The Miskatonic Files című websorozatának első része. Nagyon sokan és nagyon régóta várjuk már, hogy készüljön egy olyan feldolgozás H. P. Lovecraft bármelyik művéből, ami méltó is hozzá, bár ugyan ennyien vagyunk, akik úgy véljük, nem biztos, hogy jót tenne egy hollywoodi blockbuster Lovecraft munkásságának. Szerencsére, amíg ez nem történik meg, nagyon sok olyan kisköltségvetésű amatőr rövidfilm, dokumentumfilm, áldokumentumfilm készül el, amik említésre méltóak, lehetőségeikhez képest jól kivitelezett alkotások, és nem ugrálnak páros lábban Lovecraft sírján. Persze tudjuk jól, sokkal több van azok közül, amiket felesleges volt elkészíteni.

Wahlin filmje minimum érdekesnek mondható, de inkább szerethetőnek. Természetesen érződik az alacsony költségvetés, azonban a pilot epizód mindenképpen figyelemre méltó. A rövidfilm után a rendezővel készült interjút olvashatod, a Channel Fluxx részéről pedig Angela Graye válaszolt a kérdéseinkre.

Az interjúnak nem titkolt célja az, hogy felhívja a hazai közösség figyelmét arra, hogy vannak olyan lehetőségek, amik kifejezetten támogatják az amatőr filmkészítést és ezek a lehetőségek mindenki számára elérhetőek.

 

 

Vidra Gyula: Milyen idős voltál amikor találkoztál Lovecraft munkásságával? Hogyan történt?

Stuart Wahlin: Főiskolásként, körülbelül húsz éves lehettem, amikor először megismertem Lovecraft munkáit. Egy RPG csapat tagja voltam, amiben Dungeons And Dragons-al játszottunk, majd éppenséggel a Call of Cthulhu felé vándorolt az érdeklődésem. Azonnal beszippantott az atmoszferikus horror, a reménytelenség és az őrület, a kozmikus érdektelenség és közöny. Elkezdtem belemélyedni Lovecraft történeteibe.

Van kedvenc történeted tőle?

Nehéz kedvencet választani, mivel olyan sok van, viszont a The Miskatonic Files relevanciájának szempontjából  az At the Mountains of Madness (Az őrület hegyei) egyértelmű befutó nálam!

Honnan jött a The Miskatonic Files ötlete? Az áldokumentum, és riportfilmek adták az ötletet avagy máshonnan érkezett az ihlet?

The Miskatonic Files -ba akkor kezdtem bele, miután megírtam és megrendeztem egy rövidfilmet a 2014-es The ABCs of Death 2 pályázatára, ahol az indulók feladata az volt, hogy készítsenek egy filmet aminek a címe “M is for…”(„M mint…”). Az m betűs szó, amit választottam, a Mictlantecuhtli volt, egy azték isten, és a film egy egyetemi professzor párosról szólt, akik közül az egyik relatíve naiv, míg a másik sejtése szerint, a világ néphiedelmei mögött borzalmas háttér van. Végül nem tudtam annyira rövidre vágni a történetet, ami belefért volna a pályaművekhez megszabott hosszúsági korlátba, így nem vettem részt a versenyben. Minden esetre az egyik színész (North Roberts) és én, beszéltünk annak a lehetőségéről hogy egy sorozatot készítsünk, és feldobtuk a kérdést: „Mi lenne ha ezek a srácok a Miskatonic egyetemen dolgoznának?”

Mi jött előbb: szerettél volna egy Lovecraft témájú filmet, vagy inkább egy dokumentarista stílusú alkotást?

Újságíró voltam, szóval a dokumentarista stílus természetes nálam. De egyébként ezt a sorozatot elbeszélőibbnek szánom, azt írtam meg, amit az első évadnak elképzeltem, ami egy film hosszúságúnak bizonyult oldalszám tekintetében. Amikor a Channel Fluxx felkeresett, hogy készítsem el a bevezető epizódot, egy nyolc percnél rövidebb anyagot akartak. Mivel az összes részt amit megírtam, hosszabbnak terveztem, úgy döntöttem, hogy készítek egy vadonatúj bemutatót a sorozatnak, ahelyett, hogy mindent belegyömöszöltem volna az első epizódba. Végül úgy határoztam, hogy dokumentarista stílusú lesz, ami a legjobb mód ahhoz, hogy a nézők megismerjék a karaktereket, és a felépülő konfliktusokat.

Milyen műfajba sorolnád be a The Miskatonic Filest? Vannak a bevezető epizódban homage, illetve szatirikus elemek is. Paródiának is felfogható, vagy inkább egy ironizáló áldokumentumfilm, riport műsor?

Nem tudom a Channel Fluxx miért a „komédia” kategóriába tette a YouTube-on. Gondolom mert ez a kenyérhozó műfajuk régóta, és ez egy alapvető kategória náluk. De az is lehet, hogy rajtam csattan a vicc, és egy borzalmas rendező vagyok. Azon igyekszem, hogy bemutassam a kozmikus horrort, ami a Cthulhu mítoszra épül, modern keretek között.

Indítottál egy kampányt, közösségi finanszírozáshoz, ami sajnos sikertelen lett. Mi lehetett ennek az oka, és hogyan reagáltak erre a támogatók? A több éves leállás ellenére nem pártoltak el tőled?

A projekt három évvel ezelőtt kezdődött el, és én voltam az, aki véglegesen félbehagyta, mivel úgy láttam, hogy teljes az érdektelenség és támogatatlanság olyan emberektől, akik olyan pozícióban voltak, hogy népszerűsíthessék, írhassanak róla. A közösségi finanszírozás így végül nem volt valami sikeres. Amikor véglegesen lezártam az év elején a projektet, felajánlottam a visszatérítést a támogatóknak. Ha a Channel Fluxx nem reagált volna a filmötletemre olyan lelkesen később, a bevezető epizód sohasem készülhetett volna el, szóval nagyon hálás vagyok a felajánlásuknak. Azóta több olyan emberrel tartom a kapcsolatot, akik korábban támogattak, és izgatottan várják kapcsolatunk gyümölcsét.

Megjelent egy igen hangulatos bevezető epizódja már a sorozatnak, mikorra várható a folytatás? Mire számíthatnak a nézők?

Köszönöm a kedvességed az atmoszférával kapcsolatban. A további részek már nem dokumentumfilm stílusúak lesznek, cserébe a nézők még több lovecrafti ízt kapnak majd. Ettől függetlenül, ahhoz hogy további részek készüljenek, kell még egy bizonyos mennyiségű nézettség, tetszikelés, feliratkozás és hozzászólás ahhoz, hogy a Channel Fluxx „zöld utat” adjon a sorozatnak.

Ízelitő a folytatásból, ami ezek után fog érkezni:

Egyszerűen nem tudok ellenállni a gondolatnak, hogy a Miskatonic Egyetem tudósai visszatérnek az Antarktiszhoz, több mint 85 év után, és mit találhatnak azt követően, hogy a kontinensen a felmelegedés, és az olvadás korszaka köszöntött be. Nagyon úgy hiszem, hogy a modern keretek több igen érdekes tényezőt adhatnak a Cthulhu mítosznak, mint például a klíma változás, a terrorizmus, a politika, az űrkorszak, és akár egy olyan mindennapi dolog is mint például a televízió.

A „Bloop” jelenség egy másik komoly vonal a történetben. Aki nem tudná mi ez, a Bloop egy titokzatos, szélsőségesen hangos, mélytengeri moraj, amit 1997-ben vettek fel. Kezdetektől fogva biológiai eredetűnek vélték, és most a tudósok egy olyan helyre lokalizálták, a misztikus zajt, ahová Lovecraft, R’lyehet helyezte! Visszafoghatatlan ötlet az, hogy a hang újra elő ne bukkanjon, Cthulhu kultisták miatt, akik közül az egyik Randolph Carter leszármazottja, és ellopta a Necronomicon egy példányát!

A sorozatban szerepelni fog Herbert West utódja is. Nagyon szórakoztató volt ezekkel a családnevekkel játszani, karakter típusokkal, mint például Danforth, beemelni ezeket a történetbe. Még az Őrült Arab is megfog jelenni.

Lesznek olyan epizódok, amik önmagukban is megállják majd a helyüket, de minden ilyen rész igen csak kapcsolódni fog a nagy egészhez is. Sok munkám volt abban, hogy minden elem bele kerüljön, amiket egy Lovecraft történettől elvár az ember, és amit nézőként, személy szerint én is látni akarnék.

Rengeteg lovecraftinak mondott film készül, eléggé nagy a választék a témában, amik között vannak jobb-rosszabb, hitelesebb és kevésbé hithű alkotások is. Mi által fog kitűnni a többi Lovecraft által inspirált film közül? Mit gondolsz a manapság egyre sűrűbben megjelenő önmagát lovecraftiánusnak nevező alkotásról? Van kiemelkedő mű?

Kitűnő meglátás. A mi sorozatunk egészen hű lesz Lovecraft Cthulhu mítoszához. Én a True Detective (A törvény nevében) első évadát kitűnőnek találom. Sosem reklámozták lovecraftinak, vagy ”chambersinek”. Egyszerűen csak az volt.

A problémát én abban látom, hogy a rémtörténet írók rendszeresen próbálják utánozni Lovecraft régies írásmódját, ahelyett hogy saját hangot találnának. Stephen King például egyértelmű rajongója Lovecraftnak, de nem olyan nyilvánvaló mód, hogy a saját stílusa elvesszen. Filmek tekintetében viszont túl sok az olyan, ami csápokon kívül bármi mást is tartalmazna ami lovecrafti.

Említésre méltónak találom, kedvencként a The Thinget (A dolog) és az Alien sorozatot, Event Horizont (Halálhajó), és a In the Mouth of Madnesst (Az őrület torkában). A Netflix most mutatta be a The Mist sorozatot, és azon leszek, hogy azt is megnézzem. No de persze most mindenki a Stranger Things második évadáról beszél, ami eléggé lovecraftinak fest.

Én csak abban reménykedem Guillermo Del Toro végre megcsinálja az At the Mountains of Madnesst egy nap.

Szeretnéd majd nevezni a The Miskatonic Filest filmes fesztiválra, mint például a H. P. Lovecraft Filmfestivalra?

Az csodálatos lenne. De őszintén szólva, a közösségi finanszírozásos kampány sikertelensége után, az első évad forgatókönyvét, mint filmet megpróbáltam a fent említett fesztivál versenyén elindítani, de nem fogadták el. Mellesleg nem tudok róla, hogy ezek után lett volna bármiféle díjátadás kihirdetve, szóval lehet, hogy a fesztivál azon részét visszavonták, ennek ellenére sosem kaptam visszatérítést.

Igazság szerint nem érzek hajlamot arra, hogy a bevezető epizódot, vagy az egész majdani sorozatot újra beküldjem nekik, ha csak nem hívnak meg rá, vagy ajánlanak díjmentességet. Azt hiszem egy olyan fesztiváltól visszautasítást kapni, amire a beküldött anyagom teljesen megfelelő, jogosan lesz rossz a szájízem. Vannak még mások is, például a FilmQuest, oda is tervezem a The Miskatonic Filest benevezni.

Hogyan találtatok egymásra a Channel Fluxx websorozat gyártóval? Te kerested meg őket az ötleteddel, vagy ők vették fel veled a kapcsolatot a kampányaid után?

Teljesen megfeledkeztem róla, hogy a filmötletemet felvetettem anno a Channel Fluxxnak, amikor ötletek után pecázó időszakuk volt, és már fel is adtam azóta a The Miskatonic Files-t. Hónapokkal később kaptam egy e-mailt tőlük, amiben nagylelkűen felajánlottak egy megfelelő összeget, hogy elkészítsem a bevezető epizódot. Nagyon izgatott lettem hogy ezt a lehetőséget felajánlották nekünk.

Mit üzennél a magyar Lovecraft rajongóknak és művészeknek?

Röviden: köszönöm! A legerősebb támogatásunk az európai nemzetektől jön. A legutóbbi elnökválasztásunk óta nem lepődök meg azon, hogy az amerikaiak nem fordítják fejüket olyan történetek irányába, amik nem dobálnak az arcukba robbanásokat, csöcsöket, és seggeket. A legnagyobb tévedésem korábban az volt, hogy túlbecsültem az amerikai közönséget, és alábecsültem az európai rajongókat. Amióta a bevezető epizód publikus lett, elhalmoznak a tengerentúli támogatások. Ez nagyon csodálatos, és köszönöm nektek!

 

A további kérdésekre Angeal Graye válaszolt a Channel Fluxx részéről.

 

A Channel Fluxx miben kíván más lenni mint a többi internetes műsor szolgáltató? Mire utal a szlogenetek „Think Outside The Tube”?

Angela Graye: Mi független filmkészítőket támogatunk azzal, hogy olyan alkotói közösséget szolgálunk, akiknek az ötletei nem működnének a tipikus csatornákon. Azt akarjuk elérni, hogy a websorozatok egyedi, és cenzúramentes szórakozást kínáljanak, így egy zászló alatt szeretnénk egyesíteni a keményen dolgozó és progresszív alkotókat. Azon vagyunk a csapatainkkal, hogy gondoskodjunk a projektjeikről, és hagyjuk őket szabadon kibontani ötleteiket, történeteiket, amiket elakarnak mondani mindenkinek.

A YouTube-os leírásotok szerint rendelkeztek filmkészítői  múlttal, milyen jellegűek ezek a tapasztalatok? Miben tudtok segíteni a feltörekvő alkotóknak?

Mi egy kicsi alkotói csapat vagyunk, a floridai St. Petersburgból, ahol az elmúlt tíz évben filmeket csináltunk, rövidebb alkotásokat, és céges videókat. Az igazgató, Lester Bullock a televíziónak dolgozott, műsorokat gyártott a TruTV-nek és az MTV-nek. Trevor Anderson több egész estét filmet írt és szerkesztett több YouTube csatornát. Angela Graye, produkciós menedzser, és a tájékoztatási felelős, aki több évnyi rutinnal rendelkezik. A tapasztalatainkkal, és a velünk egyívású kreatívjaink csapataival azon dolgozunk, és abban reménykedünk, hogy a stagnáló szórakoztató ipar vizét megtudjuk kavarni!

Milyen szempontokból választjátok ki a műsorokat amiket támogattok? Mi kelti fel az érdeklődéseteket?

Amikor olyat fedezünk fel, amit mi látni szeretnénk, amit élvezünk. Okos írás, jó produkciós minőség és tehetséges színészek. Bárcsak ennyi elég lenne, de sajnos a tehetség nem az egyedüli részlet, hogy a fókuszunkba kerüljön. Oda kell rá figyelnünk, hogy mit tudunk támogatni, reklámozni, mi fér bele a YouTube újabb szabályozásaiba. Megannyi nagyszerű ötlet van félretéve, mert annak témája nem „reklám barát”, ezért ezzel a problémával is foglalkoznunk kell, a nézők visszajelzései mellett.

Miért esett Stuart Wahlin projektjére a The Miskatonic Files-ra a választás?

Amikor Wahlin a filmötletét feldobta nekünk, utána néztünk korábbi munkáinak, és felfedeztük milyen tehetséges filmkészítő. Bolondok lettünk volna ezek után, ha nem kérjük fel egy bevezető epizód elkészítésére. Nagy tisztelője Lovecraftnak, és tudtuk hogy olyan dolgot fog csinálni, ami a rajongóknak tetszeni fog. Bízunk benne az olvasóitok is érdekesnek találják, és bátorítani fogják, támogatni őt hozzászólásokkal!

A YouTube csatornátokon alig egy hét után, már több mint 2500-an látták a The Miskatonic Files bevezető epizódját. Számítottatok ekkora nézettségre?

Nem tudjuk biztosra hogyan lett hirtelen ennyi, de ez a hullám nagyszerű volt, és örültünk annak, hogy a rajongók is elégedettek voltak. Lovecraft stílusát nehéz visszaadni, de ami különösen élvezetes volt számunkra, ahogyan a konfliktus a háttérben marad mind végig. Már halottunk terveket az évad többi részére, és igazán érdekes ötletek lesznek benne, ha zöld utat kap a műsor, de ennél többet nem akarunk mondani!

További horror tematikájú sorozatra lehet ezek után számítani?

Ebben az évben lesz még egy pilot, a „Spiders In The Night”, ami egy animációs film lesz, egy fiatal színésznőről szól, és egy őrült rendezőről, akinek a klasszikus mozik által inspirált házába látogatnak, a hollywoodi dombokon. Rengeteg a vígjátékunk, így a másfajta műfajok frissítően hatnak ránk. Slasher, pszichologiai horror, bármi jöhet, ha van stílusa, és kreativitása, szívesen megnézzük belefér-e a Channel Fluxx kínálatába!

Köszönjük a lehetőséget, hogy beszélhettünk a missziónkról!

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...