“Round-Robin” Novellapályázat

1935-ben Julius Schwartz a Fantasy Magazine magazin főszerkesztője felkért öt kiemelkedő sci-fi és öt (weird) fantasy írót, két darab round-robin történet megírására. Mindkét történet a The Challenge from Beyond címet kapta. A sci-fi verziót Stanley G. Weinbaum, Donald Wandrei, Edward E. Smith, Harl Vincent és Murray Leinster írta, a fantasy verziót pedig C. L. Moore, A. Merritt, H. P. Lovecraft, Robert E. Howard és Frank Belknap Long írta. A round-robin ötletét Schwartz, a Cosmos című novella-sorozattól kölcsönözte, ami 17 novellából állt 17 különböző írótól, és másfél éven át készült. A The Challenge from Beyond megszületése kalandos volt, az írók sorrendje sem ez volt eredetileg. Schwartz nem tudta kontrolálni a folyamatot, Merrit megsértődött Longra, töröltette a történetből Long részét, erre ő is megsértődött és elhagyta a csapatot, végül Lovecraft beszélte rá a visszatérésre… ahogy szokták mondani, nem volt egyszerű szülés. Azonban a novella elkészült és mind két verziója, sci-fi és fantasy egyaránt, megjelent az 1935. szeptemberi Fantasy Magazine-ban.

Játszani mindig jó, inspirálni fontos feladat, segíteni a magyarországi amatőr írói közösséget felelősséggel jár.

Ezért a The Black Aether elindítja saját „Round-Robin” Novellapályázatát, amiben a The Challenge from Beyond mintájára, 4-7 fő fogja elkészíteni a hazai Lovecrafti közösség első round-robin novelláját. Azonban az eredeti ötlettől eltérően a TBA játékában bárki részt vehet!

Nem titkolt cél, hogy egy rendszeresen visszatérő pályázatot szeretnénk elindítani, amit mindig az aktuális Black Aether magazin megjelenéséhez igazítunk, a kész novella pedig a magazinban fog megjelenni. A feladat a fentiekből kiindulva nagyon egyszerű, az alkotói csoport közösen ír egy novellát, minden író egy részletet. A sorrendet – ha csak nincs különleges kérés, időhiány és egyéb nyári elfoglaltságok miatt – sorsolással döntjük el, az első íróra hárul a feladat, hogy elindítsa a történetet, az „utolsó” pedig értelemszerűen lezárja azt.

Természetesen egy kis csavart is viszünk a játékba, ugyan is „házi szabályként” bevezetjük azt, hogy aki elkészült egy résszel, az megadhat egy bizonyos elemet, aminek kötelezően szerepelnie kell az őt követő író részében. Például az első részben megismert szereplőnek, pechjére a másodikban már meg is kell halnia, vagy el kell utaznia. Vagy éppen mindenképpen kell szerepelni a fejezetben egy mondatnak, névnek … kimeríthetetlen lehetőségek állnak előttünk, nagyon jó kis móka lesz ez.

A novellának természetesen kapcsolódnia kell H. P. Lovecraft művészetéhez, követnie kell az általa felállított alapelveket, illeszkednie kell a Black Aether magazin koncepciójába, de egy kis kitérőt természetesen megengedünk weird felé is.

Nagyon fontos, hogy a játék nem csupán tapasztalt, vagy akár elismert írók részére szól. Senki nem fog hátrányba kerülni az miatt, mert kezdő író és még nem jelent meg sehol egyetlen írása sem. Sőt. Preferáljuk a kezdő írókat és minden tőlünk telhető segítséget megadunk, hogy az anyagot a megfelelőre formázzuk közösen. Ezért hát ne legyél szemérmes, ha úgy érzed képes vagy megfelelni a feltételeknek, akkor ne habozz és jelentkezz!

Jelentkezési határidő: 2017. július 2., 23:59 óra


A szabályok

 • Jelentkezni emailben lehet az info@theblackaether.com címen. A Tárgymezőbe írd be: Round-Robin
 • Rémtörténetet, kozmikus horrort készülünk létrehozni. Csak abban esetben jelentkezz, ha tudsz azonosulni ezzel a zsánerrel.
 • Egy novellát minimum 4 maximum 7 író készíthet el, 8 jelentkező esetén már különválasztjuk a jelentkezőket és két novella fog készülni.
 • Minden írónak minimum 6.000 karaktert kell írnia (1,5 Black Aether oldal), de nem lehet több mint 10.000 karakter (2,5 Black Aether oldal). Ettől indokolt esetekben eltérhetünk, ide tartozik a résztvevő írók létszámából felmerülő terjedelem eltérés is.
 • Egy írónak 5-7 nap fog a rendelkezésére állni.
 • A novella elkészítésére két hónapunk lesz, július és augusztus.
 • Minden írótól, aki még nem dolgozott együtt a Black Aetherrel, fogunk kérni olyan novellát, előzetes tájékozódás miatt, ami igazolhatóan az ő alkotása.
 • Minden író csak egy részt készíthet el, a sorrendet sorsolással (Random.org) fogjuk eldönteni.
 • A történetet a megjelenésig csak az írók, a szerkesztők, grafikus, a korrektor és a tördelő ismerheti. Mindenkitől titoktartást és diszkréciót várunk el.
 • Minden résztvevőnek el kell fogadnia és be kell tartania a Black Aether magazin alapkoncepcióját és elvárásait.
 • Minden közreműködő 1 darab tiszteletpéldányt kap a magazinból.
 • A házi szabályként bevezetett „kötelező elem” nem hozhatja hátrányba az írót. Itt a cél nem a kiszúrás írótársaddal, vagy megnehezíteni a munkáját, hanem az inspirálás, ötletadás.
 • Nem toleráljuk a felesleges és indokolatlan káromkodást, nincs értelme a túlzott, leginkább undort keltő szaftos-véres leírásoknak, a szexualitásnak sem a romantikának.
 • Ha a végső novella nem megfelelő, nem tud alkalmazkodni a Black Aether koncepciójához, akkor nem jelenik meg a nyomtatott magazinban.
 • Fenntartjuk a jogot, hogy kizárjuk a játékból azt, aki nem tartja be a szabályokat, az elvárásoknak nem felel meg.
 • Fenntartjuk a jogot, a írók sorrendjének megváltoztatására.
 • Fenntartjuk a jogot a beérkező novellarészletek szerkesztésére. Elvárjuk a kompromisszumképes kreatív munkát.
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether