The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

A The Black Aether tervei… antológia, képregény, magazin, ebook!

Kedves barátaink, kedves Lovecraft rajongók!

Közel egy hónap után csütörtökön (május 4.) visszatér a Black Aether magazin honlapja a színtérre, a megújult honlappal az egységes arculatot szerettük volna véglegesíteni, ami összhangban van a The Black Aether online magazinnal. Tartalmilag a Black Aether honlap gyakorlatilag semmit nem változik, leginkább a háttérben folytak a munkálatok, amik a nagyobb projekteket készítik már elő. Az egyetlen tartalmi változás, hogy a Black Aether magazinok nem lesznek elérhetőek novellánként a honlapon, de hamarosan napokon belül, minden eddig megjelent Black Aether magazin elérhető lesz ingyenesen ebook és pdf formátumban is.

Ahogy már többször is elmondtam, de el fogom még mondani ahányszor csak szükség van rá, elvi céljaink vannak és ezekből nem engedünk. Márpedig a cél az alkotók inspirálása, ösztönzése, hogy merjék megmutatni tehetségüket, ami által az egész hazai H. P. Lovecraft rajongói közösség előrébb tud lépni. Ezért nem tehetjük meg, hogy a magazinokat lekorlátozzuk úgy, hogy csak azok olvashatják a tehetséges hazai írók novelláit, illetve merülhetnek el a grafikusok illusztrációiban, akik fizetnek a nyomtatott magazinért. A The Black Aether Online magazin és a Black Aether magazin szerkesztősége a közösségért dolgozik.

Közel egy hónapig tartott a Black Aether magazinok utórendelési akciója, sokkal több rendelés érkezett, mint azt gondoltam volna és ez nagyban megváltoztatta a következő időszakra kialakított koncepció lényegét. Teljesen átdolgoztuk a megjelenési periódusokat, a formátumokat, és két olyan új projektet indítunk el, ami eddig még nem volt H. P. Lovecraft magyarországi rajongóinak életében.

Nem szaporítom tovább a szót, tudom, hogy mindenkit a részletek érdekelnek, de annyit még el kell mondanom, hogy a következőkben felsorolt projektekhez, már nem elég egy ember lelkesedése és energiája. Az előkészítések során eldöntöttük, hogy nem csupán a The Black Aether online magazin szerkesztésében veszünk részt közösen, hanem 2017. május 1-től a Black Aether magazin és minden további projekt szerkesztése is közös munka lesz. Nagy örömömre szolgál, hogy Dajka Gábort, Szujó Norbertet és Vidra Gyulát is, mint társszerkesztőt köszönthetem Vígh Dávid mellett.

Ha nagyon türelmetlen vagy és nem vagy kiváncsi a miértekre és hogyanokra, akkor kattints ide az összefoglalóért.

Black Aether Antológia

A Black Aether magazin életében eltelt egy év, ami évet én – ahogy mindig is mondtam – egy olyan mérföldkő elérésére szántam, aminek elérésekor fellélegezhetek. És valóban fellélegezhetek, ugyan is kiderült, hogy Magyarországon van olyan alkotói közösség, ami képes méltón követni H. P. Lovecraft munkásságát, és bizony van olyan olvasói közösség is, ami értékeli a fáradozásokat és megértő is tud lenni. Szívből köszönöm mindenkinek, hogy kiállt a Black Aether magazin mellett, legyél akár író, grafikus vagy olvasó. Azonban a fejlődést nem lehet megállítani, folyamatos a szintlépés, tovább kell előre haladni a kijelölt úton, és ha szükséges, akkor változtatni kell. A Black Aether magazin egy tökéletes, és stabil alap ahhoz, hogy folytassuk az építkezést, tovább népszerűsítsük H. P. Lovecraft művészetét. A Black Aether magazin fejlődése megállíthatatlan.

Örömmel jelenthetem be, hogy magasabb szintre lépünk és elindítjuk a Black Aether Antológiát, ami egy olyan könyv lesz, amiben kizárólag hazai gyakorlott és amatőr írók, eddig nem publikált, H. P. Lovecraft szellemiségét követő novellái fognak szerepelni. Hűek maradva elveinkhez továbbra is nonprofit a kezdeményezés, ami a magyarországi rajongóknak szól, de nem fogjuk megfosztani a nemzetközi közösséget sem a magyar kreatív tehetségek alkotásaitól.

Visszatekintve az elmúlt egy év novelláira, úgy gondolom már most elindíthattunk volna egy könyvet, hisz annyi remek író jelentkezett és annyi remek novella készült el. Azonban ez az egy év fejlődés volt mindenki számára, ezért is emeljük sokkal magasabbra a lécet, az elvárások sokkal nagyobbak lesznek az antológia esetében, ez azonban ismét nem jelenti azt, hogy nem kerülhet be olyan novella a könyvbe, amit nem ismert, elismert író készített. Továbbra is kiemelkedő cél az amatőr közösség támogatása és segítése és H. P. Lovecraft eszenciájának megőrzése. Éppen ezért, az antológiába kizárólag olyan írások fognak kerülni, amik hűek Lovecraft szellemiségéhez, továbbviszik irodalmi örökségét és tisztelettel kezelik azt.

Természetesen sok kérdés és feladat van, amit még le kell tisztáznunk, elő kell készítenünk, meg kell teremteni bizonyos hátteret, de rögtön egy fontos kérdésre válaszolva: nem fog megszűnni a nyomtatott magazin sem! Az egyértelmű, hogy az antológia összeállítása sokkal több időt fog igénybe venni, mint egy magaziné, ezért biztosan mondhatom, hogy idén még nem fog megjelenni az első kötet. Pontos részletekkel a Black Aether honlap újraindulásakor fogunk jelentkezni, csütörtökön.

Black Aether Képregény

Bármennyire is koncentrálunk a novellákra, nem mehetünk el szó nélkül a popkultúra egyik legkiemelkedőbb terméke mellett sem. Még 2016-ban keresett meg Dajka Gábor és Domboróczki Dávid a nagyszerű Képregények.net blog szerkesztői, miszerint szeretnének létrehozni egy olyan képregény antológiát, amiben kizárólag magyar művészek dolgozzák fel H. P. Lovecraft egyes novelláit. Ez tökéletesen egybe vágott egy régebbi elképzelésemmel, mondhatnám úgy is, hogy pontosan ugyan ilyen projekten gondolkoztam. A folyamat elindult, bár kicsit döcögősen, ezért közösen úgy döntöttünk, hogy a képregény (antológia) a The Black Aether műhelyében fog megvalósulni. A szerkesztést hárman fogjuk közösen végezni, a vizuális megvalósítás pedig a nagyon tehetséges hazai alkotók feladata lesz.

Amint véglegesítjük a terveket és az előkészítés megfelelő szintre ér, már ki is írjuk a pályázatot, ami természeten minden részletet tartalmazni fog. Ezt még májusban szeretnénk megtenni.

Fontos kiemelnem, hogy a hét részesre tervezett antológia sorozat – igen 7 –, két nyelven fog megjelenni, angolul és magyarul. Nem titkolt cél, hogy ezzel a projekttel első sorban a nemzetközi piacot fogjuk megcélozni, a sorozat megjelenését első sorban oda tervezzük. Természetesen nem fogjuk magukra hagyni a hazai rajongókat sem, ezért nyilvánvalóan elérhető lesz a kiadvány magyar nyelven is.

Azt is nagyon fontos elmondanom, hogy ez a projekt, első sorban nem a szárnyaikat bontogató, első képregényüket megrajzoló grafikusoknak szól, de a természetesen ez nem jelenti azt, hogy bárki is hátrányba kerülne az miatt, mert a munkái vagy a neve esetleg nem ismertek képregényes körökben. Kivétel nélkül mindenki jelentkezését várni fogjuk!

Black Aether Magazin

Ahogy a fentiekben már kiemeltem, a Black Aether Magazin nem fog megszűnni. Fükő Renáta lektorálásával és Körtvélyes Ákos tördelésével a magazin elérte a végleges formátumát és nem áll szándékomban ezt a sikertörténetet megszüntetni. A Black Aether Magazin mindig is megmarad annak a biztos alapnak, ahol a szárnyaikat bontogató írók a figyelem központjába kerülhetnek és ismeretségre tehetnek szert.

Viszont az antológia elindításával kénytelenek vagyunk korlátozni a megjelenés rendszerességét. Ez azt jelenti, hogy a Black Aether Magazin előre láthatólag áttér a fél éves periódusra, tehát egy évben két darab magazin fog megjelenni. Ki kell emelnem, hogy ez egyelőre csak egy terv. Ha olyan mennyiségű és minőségű anyag fog érkezni, ami képes megtölteni egy magazint, akkor eltérünk a fél éves rendszertől és idő előtt megjelenik a magazin. Természetesen erről mindenkit időben tájékoztatni fogunk.

Tartalmát illetően ugyan csak nem változik a Black Aether Magazin. Továbbra is olyan alkotásokat várunk, amik illeszkednek Lovecraft munkásságához, de ahogy eddig is, a magazinban továbbra is helyet kapnak azon a weird alkotások is, amik nem kötődnek szorosan HPL-hez. Mivel az antológia megjelenésével még jobban kategorizálnunk kell az írásokat, ezért be fogjuk határolni, mi is az, ami a nyomtatott magazinba való.

Bevezetjük azt a rendszert, hogy a jövőben, az összes Black Aether Magazin azonnal, a megjelenés után elérhető lesz ebook formátumban is. Ezt a már említett elvre építjük, miszerint nem korlátozhatjuk le, nem szelektálhatjuk, hogy kikhez jut el a novella. A lezárult utórendelés is egyértelművé tette, hogy minden erőfeszítés ellenére sokan maradtak le az éppen aktuális megjelenésekről, de még többen vannak azok, akik később csatlakoztak a Black Aether magazin olvasóihoz. Mindenkinek el kell fogadnia azt a tényt, hogy a Black Aether Magazin nem azért jött létre, hogy egyéni érdekeket szolgáljon ki, azért, hogy a magazin egy újabb trófea legyen a nyomtatott megjelenések közt. A magazin a közösséget szolgálja, azért jött létre, hogy inspiráljon, ösztönözzön, összetartsa a közösséget és ehhez, minél több olvasóhoz kell eljutnia.

Black Aether Ebook

Készülünk egy további önálló ebook kiadvánnyal is, ami a Micro Aether kibővítése lesz. Ezt egy olyan kiadványnak tervezzük, amibe egyértelműen azok a novellák kerülnek bele, amik nem illeszkednek az antológiához és a magazinhoz. Megszűnik az 1000 szavas korlát és a behatárolt téma.

Az ebookba bele fognak férni az olyan írások is, amikről eddig úgy gondoltuk, hogy nem megfelelőek a magazinba kerüléshez, teret engedünk az erősebb horror novelláknak, nem fogjuk szigorúan elutasítani az obszcén megnyilvánulásokat – természetesen egy bizonyos határon belül -, szabad utat adunk a new weird, body horror, bizarro és minden további alzsánernek. Illetve az ebookban fognak megjelenni az olyan írások is, amik tényleg a leges legelső szárnypróbálgatások az írók részéről. Sok olyan novellát olvastam, amit kénytelen voltam kihagyni a magazinból a tartalma vagy kiforratlansága miatt, ezeket természetesen újra elolvassuk és minden valószínűség szerint, ha az írók is úgy gondolják, megjelennek az ebookban.

A megjelenést csak és kizárólag az fogja meghatározni, hogy mikor érkezik be annyi anyag, hogy érdemes legyen egy ebookba összeállítani. Nem fogunk havonta megjelentetni egy olyan kiadványt, amiben 3 darab extra rövid írás található mindösszesen, ezért az ebook rendszertelenül fog megjelenni, de a megjelenésről időben hírt fogunk adni.

Összefoglalva

Próbálom magam mindig visszafogni, de sajnos túl sok az információ és az újdonság, ezért egy kis összefoglaló a fentiekben említett The Black Aether projektekről.

  • Black Aether Antológia – Egy olyan könyvet hozunk létre, amiben kizárólag hazai gyakorlott és amatőr írók, eddig nem publikált, H. P. Lovecraft szellemiségét követő novellái fognak szerepelni. A könyv a nonprofit modellt fogja követni, de nem zárkózunk el a nemzetközi megjelenés előtt sem. Pályázati felhívás májusban, tervezett megjelenés 2018-ban.
  • Black Aether Képregény – Szeretnénk létrehozni egy olyan képregény antológiát, amiben kizárólag magyar művészek dolgozzák fel H. P. Lovecraft egyes novelláit. Angol és magyar nyelvű megjelenés, első sorban a nemzetközi piacra szánva, kizárólag magyar alkotók közreműködésével.
  • Black Aether Magazin – Nem szűnik meg a nyomtatott magazin, de a megjelenés negyedévről fél évre fog változni. Azonban ha megfelelő mennyiségű és minőségű anyag érkezik, előbb is meg fog jelenni a magazin. A Black Aether Magazin azonnal, a megjelenés után elérhető lesz ebook formátumban is.
  • Black Aether Ebook – Rendszeres megjelenéshez nem kötött ebook, amibe azok a fikciós írások kerülnek, amik nem férnek bele az antológiába és a nyomtatott magazinba sem. Eddig el nem fogadott alzsánerek is helyet kapnak.

Talán ezek a változások túl merésznek, meggondolatlannak, feleslegesnek tűnnek első olvasatra, de biztosíthatok mindenkit, hogy a projektek újabb mérföldkövek a fejlődés útján, ismét pár lépéssel közelebb értünk a célunkhoz. Úgy gondolom, nem kergetek irreális álmokat, tisztában vagyok azzal, hogy H. P. Lovecraft munkássága, irodalmi öröksége mindig is a szubkultúra része fog maradni, Magyarországon mindenképpen. Azonban nem tudok ölbe tett kézzel ülni és várni, bármennyire is hiszek a közösségünk erejében, hogy ezek a folyamatok maguktól elinduljanak, vagy éppenséggel leszóljanak fentről a nagyok és felemeljenek közülünk tehetségeket. Saját magunknak kell megtennünk az első lépéseket és közösen kell előre lépnünk, kitaposva magunknak az utat, hogy minél többen megismerjék azt a kreatív erőt, ami a magyarországi H. P. Lovecraft rajongói közösségben rejlik.

A The Black Aether nem más csupán, mint egy egyszerű eszköz, egy közvetítő közeg. Minden más a közösségünkön múlik.

Tomasics József

 

Tomasics József

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."

Független & nonprofit, de ehhez szükség van a támogatásodra!

Támogasd te is a The Black Aethert!

A The Black Aether az egyetlen, weird és klasszikus rémirodalommal, folk-horrorral foglalkozó online magazin Magyarországon 2015 óta. A projekt elindulásával talált magára a hazai lovecraftiánus közösség, és azóta is fontos szerepet tölt be a közösség életében. Csatlakozz te is  támogatóink  közé, hogy továbbra is zavartalanul folytatódhasson a munka, hogy a The Black Aether fennmaradhasson és tovább fejlődhessen.