Dagon – szubjektív elemzés

Feltöltve: 2016/07/03
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

H.P. Lovecraft legkülönlegesebb munkái közt szerepelnek a rövid, ugyanakkor tartalmas novellák, elbeszélések, melyeket körülleng a halvány szűrrealitás, mégis tapinthatóvá teszi a földöntúlival történő találkozás élményét. Eleve a felfoghatatlan csillagászati távlatok mögött, a téren és időn túl megbúvó, vagy éppen onnan érkező entitásokról szóló rémtörténetei azok, amelyek népszerűvé tették őt. Ilyen jellegzetességekkel bír a Dagon című írása is, amelynek megalkotásakor – szokásához híven – egy álmából merített ihletet.

Lovecraft rémtörténeteiben gyakran használt olyan elemeket, melyek növényi- vagy állati eredetre, azok ősformáira utalnak. Az Őrület hegyeiben például vak, albínó pingvinek jelennek meg, mint a pingvinfélék ősei. Dagon, a Föld tengereiben uralkodó deitás az író egy jellegzetes teremtménye. Lovecraft merített a babiloni hitvilágból is, de természetesen az istenség küllemét a legszívesebben használt eszköztárából, a földi (többnyire tengeri) állatok tulajdonságaiból építette fel. A”létező” mezopotámiai istenség feltehetőleg a gabona és a hal istene volt. Előbbi a termékenység szimbóluma, utóbbi a sokasodásé. H. Schmökel szerint Dagont eredetileg nem ábrázolták haltestűként. Csak jóval később, a tenger menti Fönícia népének hitvilága befolyásolta jelentős mértékben az ikonográfiáját.

A történet – melyet Lovecraft felnőtt évei hajnalán írt – egy igen őszinte és lesújtó, ugyanakkor az írótól nem szokatlan vallomással nyit. A narrátor kinyilvánítja, hogy élete az éjszaka véget fog érni. Emellett említést tesz arról is, hogy pénze és az abból vásárolt szer hamarosan elfogy, így képtelen lesz szembesülni az elviselhetetlen létezéssel.

A Világháború tengeri frontjának áldozata egy mentőcsónakban jutott el arra a szigetre, ahol megtébolyult. Partra érését követően egy nyákos mocsár kellős közepén találja magát, melyen csak később, a szikkadt sár megszáradásakor képes átkelni. A partot elmondása szerint belengte a döglött hal szaga. Elmélete a bizarr helyszín létezésére, és egyáltalán a saját megmenekülésére a következőképpen szól:

“Mintha valami példa nélküli vulkanikus tevékenység következtében az óceán medrének egy része fellökődött volna a felszínre; mintha ily módon láthatóvá váltak volna azok a földdarabok, amelyek ki tudja hány millió éven át felbecsülhetetlen mélységekben, irdatlanul vastag vízréteg alatt rejtőztek.”

Az idézett sorok adják a “lovecrafti ismeretlent”, azaz az író történeteiben meghatározó szerepet játszó körülményt, mely elhiteti az olvasóval: amit olvasunk, annak nem szabadott volna megtörténnie. Akárki nem képes találkozni azzal, amivel a megtört narrátor kénytelen volt farkasszemet nézni, mivel az az eset a véletlen következménye, és ha nem következett volna be, nem lenne módunk tudomást szerezni a vészterhes vallomásról.

Ahogy az utazó továbbhalad, egy kimunkált, fehér monolithoz ér (szintén Lovecraft egyik visszatérő motívuma). Ezt a feltehetőleg intelligens lények alkotta építíményt hieroglifák tarkítják, amelyek különböző tengeri lényeket ábrázolnak, többek között az Árnyék Innsmouth fölött című műből ismert mélységlakókat, amint egy cathalra vadásznak.

A mű legmeghatározóbb része a titáni méretű hal-lénnyel való találkozás, mely a narrátor megháborodásához, a vallomástételhez, és tulajdonképpen végső soron a halálához vezet. Az ezt leíró bekezdés meglehetősen tömör. Keveset sejtető, de talán így van ez jól. A jelenet érzékletesen mutatja, milyen élmény lehet szembesülni valami emberfelettivel; A ténnyel, hogy jóval nagyobb hatalmak munkálkodnak a bolygónkon, melyet mi, az emberiség magunkénak hiszünk. A narrátor saját létezés-élménye (utalva a mű első soraira) egyértelműen a földöntúlival, az emberfelettivel való szembesülés okán válik elviselhetetlenné. S.T. Joshi erről így vélekedik:

“Sok történetében a borzalom csupán a rádöbbenés arra, hogy valami természetfeletti történt, vagy hogy az emberiség többé nem tekinthető a Föld uralkodó fajának. Viszont ez a felismerés önmagában is megszabadító lehet, mivel jobban érzékelteti helyünket a Világegyetemben, mint a hamis felfogás, amit a vallás mutat. Bizonyos mértékű alázat a bolygón betöltött helyzetünkre nézve mindig örvendetes fejlődésnek számít.”

Úgy vélem, ha a Dagon stílusát vizsgáljuk, egyértelműen a “kozmikus horror” műfajába kellene sorolnunk. Az interjúban Joshi nagyszerűen jellemzi az említett zsánert:

“A kozmikus horror nem pusztán az univerzum mérhetetlenségének ábrázolására utal, hanem az emberiség jelentéktelen pozíciójára a világűrben.”

Egyes elméletek szerint a műben felbukkanó óriási, Küklopsz-szerű halteremtmény nem maga Dagon, bár méretéből és fellépéséből kiindulva sokak számára nem lehet más, mint a Halisten. Ugyanakkor már az a tény, hogy a titáni entitás fölött is áll még valaki, önmagában is borzasztó elképzelés, és ez a típusjegy az, ami egyedivé és utánozhatatlanná teszi Lovecraft munkásságát.

Cotter Blackstone

Ne hagyd ki ezeket se!

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....