The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

The Beast in the Cave

Howard Phillips Lovecraft 1905. április 21-én fejezte be a The Beast in the Cave című rövid történetét, amihez a vázlat már 1904 tavaszán elkészült, ám csak rá egy évre zárta le. Ekkor Lovecraft mindössze 14 éves volt, de a The Beast in the Cave már a kilencedik fikciója volt, igaz ebből a kilencből csak öt maradt fenn, mert Lovecraft előszeretettel semmisítette meg, korai írásait.

A történet első publikációjáig egészen 1918. júniusáig kellet várnia, mikor is a The Vagrant magazin, hetedik számában megjelent. Sajnos nem találtam semmilyen fellelhető képi anyagot a magazinról, 1917-ből és 1919-ből nagy a választék, de érdekes módon, az 1918-as év kimarad. A The Vagrant egy amatőr magazin volt, amit W. Paul Cook szerkesztett és adott ki, 1915-től egészen 1927-ig, ez alatt az idő alatt összesen 15 kiadvány jelent meg. Cook fontos szerepet játszott Lovecraft életében, hisz mikor elolvasta korai zsengéit, ösztönözte, hogy továbbra is írjon fikciókat, és nem egy történet a The Vagrant magazinban jelent meg először, mint például a „Dagon” is. (Jelenleg ennek a magazinnak az eredeti, elsőkiadású példánya 2.250 dollárért szerezhető be.)

A következő megjelenés már August Derleth és Donald Wandrei nevéhez fűződik, akik 1939-ben alapították az Arkham House kiadót. Az 1944-es, harmadik Lovecraft válogatásukban jelent meg a történet, aminek borítóját Virgil Finlay készítette, aki Lovecraft kedvenc illusztrátora volt. A kiadványért 3 dollárt kellet fizetni a megjelenéskor, a címe pedig Marginalia volt. Természetesen ezt még követte számos kiadvány, amiben szerepelt Lovecraft írása, és ezek száma érthetően megugrott 1980-s években, mikor is már nem védte a szerzői jogdíj a történetet.

Magyarul először, a Lazi kiadó, Árnyak a kapu előtt című Lovecraft válogatásában jelent meg, amihez a fordítást Tóth Máté készítette. Később a Szukits Kiadó, Howard Phillips Lovecraft összes művei sorozat második kötetében is újra kiadásra került, viszont az ebben a könyvben olvasható fordítást, már Galamb Zoltán készítette.

Mivel koránt sem mondható Lovecraft legismertebb történetének a „The Beast in the Cave” – talán mert nem szerepelnek benne a Nagy Öregek -, ezért feldolgozás is elég kevés készült. Természetesen azért nem kerülhette el ez a történet sem, hogy ne készüljön belőle képregény, végtelen számú hangoskönyv, vagy interaktív iPhone alkalmazás. A legismertebb talán Jason Thompson (@mockman) képregénye – aki alapvetően az Álom-ciklust dolgozza fel munkái során -, ami nyolc oldalon meséli el a történetet, és teljes egészében elérhető honlapján. A másik említésre méltó feldolgozás a Designers of Code iPhone alkalmazása, ami a Lovecraft Collection első része, interaktívan, animációkkal, zenével és három nyelvű fordítással prezentálja a történetet.

És végül a The Beast in the Cave is megkapja a saját filmfeldolgozását, az IMDB-n már elérhető a rövidfilm oldala, ami nem tartalmaz túl sok konkrét információt, de azt igen, hogy a rendező Cameron McCaslad, az író pedig Larry Underwood lesz. Ennyi információ azt hiszem, több mint elég.

Tomasics József

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."

Független & nonprofit, de ehhez szükség van a támogatásodra!

Támogasd te is a The Black Aethert!

A The Black Aether az egyetlen, weird és klasszikus rémirodalommal, folk-horrorral foglalkozó online magazin Magyarországon 2015 óta. A projekt elindulásával talált magára a hazai lovecraftiánus közösség, és azóta is fontos szerepet tölt be a közösség életében. Csatlakozz te is  támogatóink  közé, hogy továbbra is zavartalanul folytatódhasson a munka, hogy a The Black Aether fennmaradhasson és tovább fejlődhessen.