The Black Aether

| Hallgatóknak |

| Íróknak |

| Olvasóknak |

A Shub-Niggurath név forrása

H. P. Lovecraft 1934. február 14-ei keltezésű levelében, amit Duane Rimelnek írt, arra a felmerült kérdésre válaszol, milyen technikát, eljárást használ arra, hogy a történeteiben szereplő kozmikus istenségek neveit megalkossa. Alapvetően Lord Dunsany technikáját használja, de elmondása szerint, létezett saját metódusa is. Mind a két eljárásnak a lényege az volt, hogy a végeredménynek „semmilyen módon nem szabad hasonlítania az emberi beszédre”. A kiejtett hangoknak, a hangképzésnek sem szabad egyezést mutatni a „földi technikával”, ennek egyetlen és magától értetődő oka az volt, hogy ezzel is a kozmikus eltéréseket vagy akár magát a kozmikus félelmet hangsúlyozta. A latin ábécé betűit használva, igazából csak hangutánzó szavakat tudunk képezni szerveinkkel, amik csupán hangulatukban, érzetükben hasonlítanak az eredeti nevekre.

Ahogy levelében írja, történeteiben azt feltételezi, hogy ezek a nevek a régi korokban ismertek voltak egyes tudósok előtt, akik létrehozták a Necronomicont vagy a Pnakotikus kéziratokat. Ezek a szerzők tudatlanul is a saját nyelvükhöz igazították ezeket a neveket, igyekezve megörökíteni az adott kor és nép számára. Idegen alapra helyezi a neveket, de még is arab jelleget kölcsönöz nekik, hisz Abdul Alhazred maga is arab volt, és nem mellékesen őrült.

Ebből a technikából kiindulva, az egyik Reddit felhasználó, nagyon érdekes gondolatmenetet tett közzé, amiben Shub-Niggurath nevének a kialakulásának, forrásának akar utánajárni, de mindenek előtt megjegyzi, hogy ez csupán spekuláció. Elgondolása szerint, Shub-Niggurath neve a latin „subnigerata” elferdítéséből, elfajzásából indulhatott ki, aminek jelentése „sötétebb a feketénél”. Szó szerint: „a fekete alatti”.

Az olaszországi sötét erdők mélyén lehetett hallani, az elfeledett kántálást. „Iä capra subnigerata silvarum cum mille progenies!”

Másik felvetése a név eredetére, az ugyan csak latin „Sub niger ater”, ami a „szerencsétlenség a sötétben” megfelelője. Ez a kifejezés utalhat arra, hogy a gonosz leselkedik rád az éjszakában, bár véleményem szerint talán jobb értelmezése lehet, ha nem csupán az éjszakára gondolunk a sötétséggel, hanem a már sokszor említett világegyetemre is, illetve ahogy a bejegyzés írója még megjegyzi, utalhat Shub-Niggurath felhőszerű, éteri formájára is.

A bejegyzéshez tartozó hozzászólásokban felvetődik az is, hogy a nevek, néha csak nevek és nem kell túl sok dolgot mögéjük gondolni. A cikk elején idézett levélből kiindulva, ez mindenképen téves elgondolás, hisz Lovecraft egyértelműen leírta, hogy a történetekben szereplő nevek mellé forrást is hozzárendel, hogyan és kik által alakultak át az emberiség számára is használható formába.

Érdekes és véleményen szerint követhető példa arra, hogyan is lehet továbbgondolni egy-egy történetben azokat a ránk maradt Lovecrafti neveket vagy akár kifejezéseket, hogy ne térj el a fennmaradt irodalmi örökségtől.

Forrás:
Howard Phillips Lovecraft összes művei 3. – Szukits kiadó
Reddit

Art Ogre Studios: Shub-Niggurath

 

u.i.: A Lovecraft halála utáni rendszerező munka, amiben kiterjesztették az istenségek „kapcsolatrendszerét”, új teremtményeket és neveket alkottak, véleményem szerint ezért is volt egy felesleges munka, ami többet ártott, mint használt, mert ezzel azt az alapelvet söpörték le az asztalról, hogy a mélyűr határain túl, olyan káosz létezik, amiről az emberiség nem tudhat, csak információ töredékekkel rendelkezik és azok eredete megkérdőjelezhető vagy a történelem során elveszett. Hétköznapi szörnyekké degradálták a kozmikus horror istenségeit, akikről pontos információkkal rendelkezünk, ami már egy egészen másfajta félelmet és rettegést irányoz elő.

Tomasics József

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."

Független & nonprofit, de ehhez szükség van a támogatásodra!

Támogasd te is a The Black Aethert!

A The Black Aether az egyetlen, weird és klasszikus rémirodalommal, folk-horrorral foglalkozó online magazin Magyarországon 2015 óta. A projekt elindulásával talált magára a hazai lovecraftiánus közösség, és azóta is fontos szerepet tölt be a közösség életében. Csatlakozz te is  támogatóink  közé, hogy továbbra is zavartalanul folytatódhasson a munka, hogy a The Black Aether fennmaradhasson és tovább fejlődhessen.