Arkham Night Hungary 2015 – Maár Gergely interjú

Feltöltve: 2015/11/02
Kategóriák: Friss | Interjú
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:


Most szombaton, November 7.-én kerül megrendezésre először Magyarországon az Arkham Night Hungary 2015. A magyarországi rendezvénysorozat főszervezőjét, a kezdeményezés „atyját”, Maár Gergelyt kérdeztük.
Arkham Night Hungary 2015, mit takar a név?
Az Arkham Night, pontosabban Arkham Nights az amerikai Fantasy Flight Games rendezvénye. Ők az egyik legismertebb Cthulhu szerep-, és kártyajátékokat forgalmazó kiadó. Amerikában a rendezvény két napos, a célja pedig elsősorban a FFG játékainak a népszerűsítése: versenyeket, próbajátékokat tartanak. Itthon a cél maga a játék-, illetve Lovecraft munkásságának népszerűsítése, egy napon. Facebook csoportban jött szóba az amerikai verzió érdekességképp, mire számos komment érkezett arról, hogy milyen jó lenne egy ilyen rendezvény itthon is. Én azt mondtam, csináljuk meg. Üzeneteket írtam az érdeklődőknek, a többi jött magától.

Te, mint főszervező milyen kapcsolatban állsz Lovecraft műveivel és a Cthulhu mítosszal?
Szerepjátékos/fantasy érdeklődési körrel elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb találkozzunk Cthulhu nevével. Már egészen fiatalon olvastam róla, de akkor még megelégedtem annyival, hogy ő valami polipszerű szörny. Később egy kedves barátom kölcsönadott egy Lovecraft kötetet, amiből már kicsit árnyaltabb képet kaphattam a világáról. Mostanában határoztam el, hogy elolvasom az összes írását, és kezdtem el beszerezni a könyveket magam is, de nem tagadom: ez nagyrészt a társasjátékok hatására történt.

Arkham Night Hungary 2015, a „Hungary” országos lefedettséget jelent?
Kezdetben Budapest, Pécs és Székesfehérvár jelentkezett, de ahogy terjedt a program híre, így jöttek újabb települések, úgy, mint Keszthely, Kaposvár és Csongrád. Az érdeklődés mértéke még a vidéki szervezőket is meglepte. Volt, ahol egyetlen partit terveztek, végül több játékot is kölcsön kellett kérni, hogy mindenkinek jusson hely.

Milyen programokat terveztél, mikor belefogtál a szervezésbe?
Én kezdetben csak játékokban gondolkodtam és csak eljátszottam a gondolattal, hogy lehetne bővíteni a programot előadásokkal.

Szervezés közben alakult úgy, hogy nem „csak” szerepjátékról fog szólni az ANH2015?
Többen javasolták a vetítést is, erre viszont a legtöbb klubban nincsen mód. Keszthelyen és Székesfehérváron viszont sikerült megoldani a vetítést és előadások is lesznek, illetve van, ahol saját tervezésű játékokat is ki lehet próbálni.

A laikus látogatók megtudhatnak-e többet Lovecraftról és munkáiról, vagy ez a játékosoknak szól?
A hangsúly a játékokon van elsősorban. Ezek inkább Lovecraft műveinek hangulatából adnak ízelítőt. Aki játszott már Arkham Horrort, az tudja, hogy a táblás játék is képes átadni a kétségbeesés és reménytelenség érzését, ami a novellákból árad. Lovecraft irodalmi munkásságával néhány előadás foglakozik majd.

Lesz vásárlási lehetőség? (ajándékok, könyvek, képregények) Van-e lehetőség árusításra?
Jövőre szeretnék egy “horror-börzét” indítani, ahol gazdát cserélhetnek érdekes darabok a rendezvény ideje alatt.

Kiknek ajánlod a rendezvényt?
Mindenkinek! A szervezők kivétel nélkül vállalták, hogy kezdő játékosokat is fogadnak, tehát annak is élvezetes lesz, aki még csak most ismerkedik a világgal, és annak is, aki már otthonosan mozog benne.
[kt_box opacity=”1″ padding_top=”10″ padding_bottom=”10″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ background=”#d8d8d8″]

Fontos megjegyeznünk a félreértések elkerülése végett, a The Black Aether nem vett részt az Arkham Nights Hungary 2015 megszervezésében. Több helyről is kaptunk gratulációt ez miatt, de az érdem nem minket illet. Az ANH2015 Maár Gergely ötlete volt, az Ő fejéből pattant ki. Gergely érdemli a legnagyobb hátba veregetést, de természetesen ez jár mindenkinek aki kicsit is segített ezt az eseményt összehozni.

Az esemény után részletes beszámolóval fogunk jelentkezni. Igyekszünk minden helyszínről összefoglalót írni, vagy ha lehetőség adott, videót készíteni.

[/kt_box]

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...