Call of Cthulhu, a Living-Dead Card Game

Feltöltve: 2015/10/16
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

A Call of Cthulhu kártyajáték 2004-es megjelenésétől kezdve rengeteg változáson ment keresztül. Megváltozott a kiadás formátuma, amikor CCG-ből a világ első LCG-jévé vált, finomodtak a szabályok, többször lecserélődött a fejlesztőgárda, még a kártyák keretszíne is kivilágosodott. Egy valami azonban biztos, hogy változatlan maradt az elmúlt 11 évben- a lelkesedésem a játék iránt.

Az alábbi sorokban arra teszek kísérletet, hogy ennek miértjét megindokoljam és röviden bemutassam a Call of Cthulhu LCG-t.

2015. szeptemberében a játék kiadója (FFG) bejelentette, hogy nem ad ki több új kiegészítőt a kártyához, a Call of Cthulhu-t teljesnek tekinti. Ez egy régóta halogatott üzleti döntés a részükről, de a játék teljességével kapcsolatban szerintem igazuk van. Annyi feltáratlan koncepció, téma és szinergia maradt még a veterán játékosok számára is, amivel hosszú évekig újabb paklikat gyárthatnak gyűjteményükből. Azok számára, akik most fontolgatják, hogy belekezdenek a játékba szintén pozitív lehet ez az üzenet, hiszen nincs folyamatos vásárlási kényszer az új megjelenések miatt, és nincs rizikó, hogy addig nyúzzák a játékot, míg végül elrontják azt.

Nézzük miről is van szó.

Szerintem minden ehhez hasonló játék leírható két dolog (a tematikus háttér és a szabályrendszer matematikai motorja) ötvözeteként. A téma megragadja a figyelmet, felkelti az érdeklődést és meghatározza az alap hangulatot, de önmagában mit sem ér, ha a szabályrendszer nem nyújt lehetőséget izgalmas, fordulatos összecsapásokra.

Örömmel jelenthetem, hogy a CoC LCG-nél az ötvözet kiválóan működik.

Úgy sejtem a tematikus háttér bemutatásával kell kevesebb időt eltöltenem, hiszen a Lovecraft-mítosz bizonyára nem ismeretlen az olvasó előtt.
A CoC LCG az 1920-as évek sötét és félelmetes, Lovecraft és követői által megalkotott hátteret választotta. Adott hozzá egy illusztrátorok hada által megfestett lenyűgöző képi világot, hogy megteremtse az „ízt”. Napjainkban alap elvárás a megfelelő artwork, ám a Call of Cthulhu-jé még ebből az erős mezőnyből is kimagaslik- nem hallottam még olyan játékosról, aki elégedetlen lett volna vele.

A háttér tehát a XX. század első harmada, kezdetben Arkham, majd a kiegészítők segítségével a világ sok más –sötét- szegletét is bejárhatjuk. A játék (többnyire) két játékos csatája, akik egy közös „story deck”-ből igyekezen megoldani rejtélyeket. A story-k központi szerepet töltenek be, mert a játékosok karakterei itt találkozhatnak egymással, hogy aztán a „találkozások” után a még épelméjű túlélők „sucess token”-eket tehessenek rájuk. Amelyik játékos előbb fel tud erőltetni 5 ilyen tokent egy story-ra az megnyeri az adott történetet, a játékot pedig az nyeri, aki három sztorit birtokol.

Egy adott story létrehozhat egy komoly változást a játékmenetben, mindig az azt megnyerő játékos dönti el, hogy a story card-ra írt hatás bekövetkezzen-e. Nem kívánok részletes szabályismertetésbe bonyolódni, ezt pusztán azért említem meg, mert hangulat-elemként szerintem nagyon fontos, hogy az adott játékos a rejtély megakadályozásán vagy elősegítésén fáradozik-e.

Amikor a történeteknél karakterek nyomoznak, harcolnak, ármánykodnak akkor ún. „icon struggle”-ök (ikon csaták) következnek be. A legtöbb karakter képességeihez mérten rendelkezik ikonokkal, ezeket összesítjük, majd a több ikonnal rendelkező megnyeri az összecsapást. Sorban a következő ikon-csaták zajlanak le:

  • Terror – a horror megtestesülése miatt könnyen lehet, hogy egy nyomozó összeomlik és megőrül.
  • Combat – akik nem őrültek meg azok sincsenek biztonságban, mert a fizikai összecsapás könnyen az életükbe kerülhet.
  • Arcane – a „Tudás”-ban jártasak kifáradt (exhausted) pozícióból újra aktívba fordulhatnak.
  • Investigation –  aki ezt az ikon-csatát megnyeri tehet egy tokent a sztorira.

Elengedhetetlen a frakciók rövid bemutatása. Talán már mondanom sem kell mennyire hangulatosak is, mindenki talál magának kedvencet közülük. (Még a CCG-s időkben a kártya doboza megkülönböztetett Mítosz és Nyomozó frakciókat. Játéktechnikailag ez nem érdekes, de nekem így maradtak meg. 4 Mítosz és 4 Nyomozó frakció mellett vannak még ún. semleges lapok.)

Kezdjük talán a névadóval. A Cthulhu frakció természetesen egy mítosz frakció telis-tele szörnyetegekkel, kultistákkal és Mérhetetlen vénekkel (ancient one). Erősségük a nyers pusztítás és az áldozatok bemutatása. A zöld frakció karakterei bőven el vannak látva Terror és Combat ikonokkal. Olyan altípusok tűnnek itt fel, mint a Deep-one vagy a Serpent.

A Miskatonic University (MU) egy nyomozó frakció, mely tudósokat, professzorokat, felfedezőket és persze diákokat tömörít. Ha nyomozásról és success tokenek felrakásáról van szó ők a szaktekintélyek. Villámgyorsak, de egyedül törékenyek a mítosszal szemben.

Shub-Niggurath frakciója ismét egy mítosz frakció. A névadó termékenység-istennő, nem meglepő tehát, hogy visszatérő elem a burjánzás (horda), a feltámadás (elhullott karakterek reciklálása) és a méretes szörnyetegeken kívül olyan altípusok tartoznak hozzá, mint a Mi-Go, a Ghoul vagy éppen a Dark Young.

A sort egy nyomozó frakcióval folytatva következzen az Agency. Az emberiség esélytelennek tűnhet a mítosz felfoghatatlan erejével szemben- ebbe viszont az Agency heroikus karakterei nem nyugszanak bele. Ezek a kormányügynökök, szörnyvadászok, legendás nyomozók úgy gondolják minden harcot fel lehet venni- pusztán csak elegendő lőszerre és dinamitra van szükség.

Hastur a terror és az őrület nagymestere. Frakciója káros az épelmére. Tébolyodott művészek és olyanok mellett, akikről már lemondtak a pszichiáterek itt jönnek képbe a Byakhee-k is. Karaktereik terror-ikon túlsúlyosak, esetleges hiányosságaikat support és event kártyáik ereje pótolja.

A Syndicate az alvilág szereplőit összefogó nyomozó frakció. Ezek a bűnözőkHasturhoz hasonlóan is inkább piszkos trükkökkel, mint nyers erővel érnek el sikereket. Hamisítatlan szesztilalom korabeli gengszter-hangulatot hoznak a játékba, meg néhány dobtáras géppuskát.

Az utolsó mítosz frakció Yog-Sottoth-é. A tér és idő isteneként ez a csapat lett a komoly varázslatok, mágusok, paklimanipulálás felelőse. Fegyverük többek között az ellenfél paklijának eldobatása. Yithian-ek, Nightgaunt-ok, Gug-okerősítik soraikat.

Az utolsó frakció a Hermetic Oder of the Silver Twilight. Ők később kerültek bevezetésre egy kiegészítővel, így az ő lapjaik nem találhatóak meg a korai szettekben. Aki kedveli a szabadkőműves, összeesküvős témát szeretni fogja őket. A titokzatos rend köreiben megtalálhatóak mágusok, arisztokraták és politikusok is szép számmal. Rituáléik komoly hatással lehetnek a játék menetére.

A fent említett frakciók vegyíthetőek vagy építhető belőlük akár egyszínű (mono) pakli is. Jellemzően két szín kombinációja, szinergiája adja a legoptimálisabb hatást, de ezzel lehetne vitatkozni. Túl sok csoportot azért nem érdemes összekutyulni, mert bizonyos színű lapok játékba hozásához ugyanolyan színű erőforrásokra is szükség van.

Óvatosan egyensúlyoztam eddig, hogy ne írjak mélységeiben a szabályokról, de összességében meg kell említenem, hogy nagyon egyedi, taktikázásra teret engedő szabályai vannak a CoC-nak.  Ennek ellenére viszonylag könnyen elsajátítható és hamar átlátható, de tudjátok a puding próbája az evés.

Ha most kezdenék érdeklődni a CoC LCG iránt mindenképp részt vennék egy bemutató játékon (mint, amilyen november 7-én esedékes a Metagames-ben). Utána kiválasztanám a hozzám legközelebb álló frakciót és beszerezném az ő kiegészítőjüket, a többi pedig már csak az étvágy kérdése.

Végül pár hasznos link:
The Great Cthulhu- Play this Game!
Call of Cthulhu The Card Game
Call of Cthulhu LCG Magyarország

Bagdány Zsolt

Ne hagyd ki ezeket se!

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...